Jak długo można bez przykrych konsekwencji przechowywać mięso w zamrażarce? Z pewnością takie pytanie zadawało sobie w życiu wielu z nas. Co ciekawe, dużo zależy od rodzaju mięsa, które przechowujemy. Warto o tym wiedzieć, aby cieszyć się jego smakiem na długo.
Mrożenie mięsa to powszechna taktyka na dłuższe przechowywanie żywności. Wielu z nas jednak popełnia bardzo poważny błąd podczas jego rozmnażania. Jego konsekwencje mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Mięso to jeden z najczęściej kupowanych produktów w polskich sklepach spożywczych. Niektóre z nich podzielone są na porcje i sprzedawane w paczkach. Podpowiadamy, jak sprawdzić świeżość takiego mięsa.
Lidl w Polsce i Lidl w Chorwacji to przepaść dla portfela. Sprawdziłam, kto płaci więcej za podstawowe produkty. Szokiem jest porównania cen jajek, gdzie różnica w cenie wynosi ponad 12 zł. Narzekamy na cenę Coca-Coli, ale za nią również płacimy mniej. Podobnie w przypadku jogurtu greckiego. Rząd i "Wiadomości" TVP miały rację i w Polsce faktycznie żyje się lepiej niż w innych zakątkach Europy?Lidl ma swoje sklepy w całej Polsce i w całej Polsce codziennie wydawane są ogromne pieniądze na zakup produktów potrzebnych do codziennego funkcjonowania. W serwisie goniec.pl zwracaliśmy już uwagę na różnicę między cenami w niemieckich sklepach Lidla, a polskich placówkach. Tym razem oczy zwróciłam w innym kierunku.Lidl obecny jest w całej Europie i Chorwacja nie jest tutaj wyjątkiem. Polacy w każde wakacje (i nie tylko) tłumnie pojawiają się nad Morzem Adriatyckim i korzystają z uroków ciepłej wody. Lidl w Chorwacji przyciąga Polaków. Sklepy są nam dobrze znane. Mają podobny układ. Znamy firmowe produkty Lidla. Cała otoczka sprawia, że czujemy się jak u siebie. Poza cenami. Sprawdziłam ceny podstawowych produktów i pewne jest, że wielu Polaków będzie zaskoczonych ilością pieniędzy, jakie zostawia przy kasie chorwackiego Lidla. Mowa o różnicy ponad 12 złotych na 10 jajkach (wielkość M). To tylko czubek kosztownej góry lodowej.Zakupy w Lidlu: drożej jest w Polsce, czy w Chorwacji? Wielkie zaskoczenie
Mięso z kurczaka wciąż cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Jest lekkostrawne, łatwe w przyrządzaniu i polecane przez dietetyków. Zdaniem naukowców jednak nie każda pierś wyjdzie nam na zdrowie. Warto zwracać uwagę na jeden szczegół.Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego donoszą, że duże zapotrzebowanie na mięso drobiowe w ostatnich latach wpłynęło negatywnie na jego jakość. W niektórych przypadkach droga kurczaka od jajka, do potrawy na naszych talerzach, zajmuje zaledwie 40 dni.