Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Fakty > Parówki wycofane ze sklepów. Nie wolno ich spożywać
Monika Majko
Monika Majko 06.05.2021 14:05

Parówki wycofane ze sklepów. Nie wolno ich spożywać

niebieski tekst goniec.pl na białym tle
goniec.pl

Z komunikatu GIS wynika, że parówki zostały wycofane w związku z wykryciem w nich bakterii Listeria monocytogenes, która po spożyciu może wywołać chorobę zwaną listerozą. W oświadczeniu podkreślono, że nie należy spożywać usuniętego z półek sklepowych produktu.

GIS wycofuje ze sprzedaży popularne parówki

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła groźną bakterię w jednej partii produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, której producentem jest firma Sokołów S.A. Popularny wśród konsumentów produkt dostępny jest na co dzień w sprzedaży w marketach sieci Biedronka.

Parówki zostały zanieczyszczone bakteriami Listeria monocytogenes, które mogą prowadzić do listeriozy. Choroba ta objawia się dolegliwościami, podobnymi do grypy. Po spożyciu bakterii mogą wystąpić m.in. wymioty, biegunka, a nawet posocznica oraz zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

Listerioza szczególne zagrożenie stanowi dla kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych, a także tych z obniżoną odpornością. GIS podkreślił w komunikacie, że nie należy spożywać produktów wycofanych ze sprzedaży, a w przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów po posiłku, należy skontaktować się z lekarzem.

[EMBED-243]

Ze sprzedaży wycofano partię produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature” 250 g o numerze 10971 i numerze serii: Seria C: 09749229. Produkt jest opatrzony datą przydatności do spożycia: 01.05.2021 r.

Producentem wycofanych ze sprzedaży parówek jest firma Sokołów S.A Al. z siedzibą w Sokołowie Podlaskim, a żywność została wyprodukowana dla Jeronimo Martins Polska S.A., który jest właścicielem marketów sieci Biedronka.

Po otrzymaniu informacji o niewłaściwych wynikach badań od GIS, zarówno producent, jak i dystrybutor wycofanych ze sprzedaży parówek natychmiast wszczęli procedurę wycofania z obrotu handlowego wskazanej w komunikacie partii produktu.

Infekcja listerozą ma swój początek zwykle po spożyciu skażonego groźną bakterią pokarmu, a okres inkubacji choroby wynosi zwykle od 11 do 70 dni, a średnio około miesiąca.

Więcej informacji na temat objawów zakażenia bakteriami Listeria monocytogenes i przebiegu choroby można znaleźć na rządowej stronie internetowej należącej do Głównego Inspektoratu Sanitarnego. 

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Źródło: GOV

Tagi: