Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Wiadomości > Nie wyrzucaj jedzenia z wielkanocnego stołu. Możesz oszczędzić na nim długo po świętach
Agata Jaroszewska
Agata Jaroszewska 31.03.2024 09:15

Nie wyrzucaj jedzenia z wielkanocnego stołu. Możesz oszczędzić na nim długo po świętach

Nie wyrzucaj jedzenia z wielkanocnego stołu. Możesz oszczędzić na nim długo po świętach
Fot. Aw58 Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Jedzenie z wielkanocnego śniadania nie musi zostać zmarnowane. Jajka, ciasta, czy wędliny nie zostały zjedzone w całości? Wystarczy wiedzieć, że nie trzeba wyrzucać tych produktów. Pozwoli to na spore oszczędności już po świętach. Co zrobić z jedzeniem po Wielkanocy? Wyjaśniamy.

Nie musisz wyrzucać jedzenia ze śniadania wielkanocnego

Na Wielkanoc Polacy zrobili ogromne zakupy i zapasy jedzenia. Część osób przeszacowała możliwości swoich najbliższych i już podczas śniadania martwi się tym, co zrobić z niezjedzonymi przysmakami. Wędliny, chleb, ciasta, czy mięso zalega ci w lodówce?

Nie musisz wyrzucać jedzenia z wielkanocnego śniadania oraz obiadu. Zamiast tego schowaj je tak, by oszczędzać na obiadach nawet przez pół roku. Wystarczy znać kilka prostych zasad.

Jak nie marnować jedzenia z Wielkanocy?

Pełny garnek żurku nie musi skończyć się marnotrawstwem. Porcjowanie zupy, włożenie jej do słoików i zawekowanie to świetny pomysł na długotrwałe przechowanie jedzenia. Co więcej, żurek, a także bigos bez problemu można zamrozić. Trzeba jednak pamiętać o tym, by przysmaki te zjeść w przeciągu maksymalnie trzech miesięcy.

ZOBACZ: To nie prima aprilis. 1 kwietnia w sklepach w życie wejdą ogromne zmiany

Kolejnym idealnym produktem do mrożenia są wędliny. Warto włożyć je do plastikowego pojemnika, który uchroni je przed powyginaniem. One również muszą zostać spożyte do 3 miesięcy od zamrożenia. Trzeba pamiętać, że ta forma przedłużania przydatności jedzenia do spożycia nie powoduje zatrzymania procesów w produktach, a jedynie jego spowolnienie.

Mrozić możesz nawet jajka z wielkanocnego stołu

Osoby, które na Wielkanoc zrobiły zbyt dużo ciast również nie muszą się martwić wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Sernik, makowiec oraz babkę wielkanocną można mrozić. Przed włożeniem ich do zamrażalnika warto pokroić je na mniejsze kawałki. Ciasta mrozić można aż do 3 miesięcy.

ZOBACZ: ZUS wypłaca 1780,96 zł. Większość mężczyzn nie wie, że ma prawo do tego świadczenia

Dla wielu zaskoczeniem będzie wiadomość, że mrozić można także symbol Wielkanocy. Jajka należy jednak mrozić surowe i najlepiej oddzielić białko od żółtek. Taka forma pozwala na zachowanie ich aż do nawet pół roku od świąt. Gotowane jajka warto przerobić na kotlety jajeczne.

- Możemy zamrozić jajka surowe — osobno żółtka i osobno białka. A jeżeli chcemy zamrozić razem żółtko razem z białkiem, to musimy wcześniej po prostu delikatnie je wymieszać - tłumaczyła Katarzyna Bosacka w mediach społecznościowych.

Źródło: fakt

Bądź na bieżąco - najważniejsze wiadomości z kraju i zagranicy
Google News Obserwuj w Google News