Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Społeczeństwo > Nie wyrzucaj jedzenia z wielkanocnego stołu. Możesz oszczędzić na nim długo po świętach
Agata Jaroszewska
Agata Jaroszewska 31.03.2024 09:15

Nie wyrzucaj jedzenia z wielkanocnego stołu. Możesz oszczędzić na nim długo po świętach

stół wielkanocny
Fot. Aw58 Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Jedzenie z wielkanocnego śniadania nie musi zostać zmarnowane. Jajka, ciasta, czy wędliny nie zostały zjedzone w całości? Wystarczy wiedzieć, że nie trzeba wyrzucać tych produktów. Pozwoli to na spore oszczędności już po świętach. Co zrobić z jedzeniem po Wielkanocy? Wyjaśniamy.

Nie musisz wyrzucać jedzenia ze śniadania wielkanocnego

Na Wielkanoc Polacy zrobili ogromne zakupy i zapasy jedzenia. Część osób przeszacowała możliwości swoich najbliższych i już podczas śniadania martwi się tym, co zrobić z niezjedzonymi przysmakami. Wędliny, chleb, ciasta, czy mięso zalega ci w lodówce?

Nie musisz wyrzucać jedzenia z wielkanocnego śniadania oraz obiadu. Zamiast tego schowaj je tak, by oszczędzać na obiadach nawet przez pół roku. Wystarczy znać kilka prostych zasad.

Polska pilnie poderwała myśliwce. Powodem "uderzenia rakietowe"

Jak nie marnować jedzenia z Wielkanocy?

Pełny garnek żurku nie musi skończyć się marnotrawstwem. Porcjowanie zupy, włożenie jej do słoików i zawekowanie to świetny pomysł na długotrwałe przechowanie jedzenia. Co więcej, żurek, a także bigos bez problemu można zamrozić. Trzeba jednak pamiętać o tym, by przysmaki te zjeść w przeciągu maksymalnie trzech miesięcy.

ZOBACZ: To nie prima aprilis. 1 kwietnia w sklepach w życie wejdą ogromne zmiany

Kolejnym idealnym produktem do mrożenia są wędliny. Warto włożyć je do plastikowego pojemnika, który uchroni je przed powyginaniem. One również muszą zostać spożyte do 3 miesięcy od zamrożenia. Trzeba pamiętać, że ta forma przedłużania przydatności jedzenia do spożycia nie powoduje zatrzymania procesów w produktach, a jedynie jego spowolnienie.

Mrozić możesz nawet jajka z wielkanocnego stołu

Osoby, które na Wielkanoc zrobiły zbyt dużo ciast również nie muszą się martwić wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Sernik, makowiec oraz babkę wielkanocną można mrozić. Przed włożeniem ich do zamrażalnika warto pokroić je na mniejsze kawałki. Ciasta mrozić można aż do 3 miesięcy.

ZOBACZ: ZUS wypłaca 1780,96 zł. Większość mężczyzn nie wie, że ma prawo do tego świadczenia

Dla wielu zaskoczeniem będzie wiadomość, że mrozić można także symbol Wielkanocy. Jajka należy jednak mrozić surowe i najlepiej oddzielić białko od żółtek. Taka forma pozwala na zachowanie ich aż do nawet pół roku od świąt. Gotowane jajka warto przerobić na kotlety jajeczne.

- Możemy zamrozić jajka surowe — osobno żółtka i osobno białka. A jeżeli chcemy zamrozić razem żółtko razem z białkiem, to musimy wcześniej po prostu delikatnie je wymieszać - tłumaczyła Katarzyna Bosacka w mediach społecznościowych.

Źródło: fakt