GIS ostrzega przed salmonellą w kiełbasie surowej metka tatarska
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował we wtorek o wycofaniu jednej partii produktu "Kiełbasa surowa metka tatarska" z powodu wykrycia w nim bakterii salmonelli. Spożywanie wyrobu mięsnego może być niebezpieczne dla zdrowia.
Ostrzeżenie publiczne w sprawie żywności, wydane przez Główny Inspektorat Sanitarny, dotyczy produktu "Kiełbasa surowa metka tatarska", o gramaturze 170 gramów, o numerze partii 0211101071 i terminie przydatności do spożycia 1 grudnia bieżącego roku.
Sanepid wycofuje ze sklepów kiełbasę
Producentem wyrobu mięsnego jest firma "PROSIACZEK" Sp. z o.o. z siedzibą w Krąplewicach, legitymująca się weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym 04140224. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że pałeczki salmonelli znaleziono w jednej partii kiełbasy.
Producent podjął decyzję o wycofaniu zanieczyszczonego produktu z rynku. Osoby, które kupiły kiełbasę, powinny ją wyrzucić lub zwrócić do sklepu. Spożycie żywności zanieczyszczonej salmonellą może prowadzić do groźnej choroby - salmonellozy.
Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo
Czym jest salmonelloza?
Salmonelloza to choroba wywoływana przez bakterie salmonelli. Zwykle charakteryzuje się ostrym początkiem, któremu towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i - w niektórych przypadkach - wymioty.
Objawy salmonellozy są stosunkowo łagodne i w większości przypadków pacjenci wracają do zdrowia bez pomocy lekarza. Niestety, u dzieci i pacjentów w podeszłym wieku, choroba może być niebezpieczna w związku z postępującym odwodnieniem.
Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec.pl
Źródło: GIS