Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Porady > Weź filet z kurczaka i przykryj pokrywką. Kotlety wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej
Irmina Jach
Irmina Jach 12.01.2025 14:18

Weź filet z kurczaka i przykryj pokrywką. Kotlety wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej

filet z kurczaka, pokrywka
YouTube/Appetizing - Meat Recipe

Kotlet z kurczaka może być pyszny jak nigdy dotąd. Wystarczy, że wypróbujesz prosty trik. Będziesz potrzebować tylko pokrywki od niewielkiego garnka. Domownicy będą zachwyceni.

Kotlet z kurczaka. Ten przepis zachwyci każdego

Kotlet z kurczaka to jedno z najbardziej lubianych dań. Chętnie jedzą go zarówno dorośli, jak i dzieci. Ze względu na prostotę wykonania i doskonały smak, często stanowi główną część niedzielnego obiadu Polaków. Co zrobić, żeby dorównywał mięsom podawanym w drogich restauracjach?

Okazuje się, że wcale nie trzeba mieć w domu specjalistycznego sprzętu. Wystarczy pokrywka od niewielkiego garnka i trochę pomysłowości. Do dzieła!

Katastrofa opisana w Biblii to nie mit?! Szokujące ustalenia naukowców

Jak przygotować pierś z kurczaka?

Przyrządzanie idealnego kotleta z kurczaka należy rozpocząć od dokładnego oczyszczania mięsa. Następnie każdy filet kroimy na pół. Z jednego kawałka powstanie jeden idealnie okrągły kotlet.

Kolejnym krokiem będzie dokładne rozbicie mięsa. Dzięki temu stanie się znacznie delikatniejsze i łatwiej będzie je panierować. Warto pamiętać, że lepszym wyborem w przypadku drobiu jest użycie ząbkowanej części tłuczka. Później możemy w końcu sięgnąć po pokrywkę od garnka.

ZOBACZ TAKŻE: Dwa oscary i 46 innych nagród. Dziś o 20 na Polsacie prawdziwe arcydzieło, nie zobaczyć to wstyd

kotlet z kurczaka
YouTube/Appetizing - Meat Recipe

Przepis na panierkę do kurczaka

Pokrywką przykrywamy filet z kurczaka. Za jej pomocą możemy wykroić perfekcyjne koło. Następnie przechodzimy do panierowania. Do przyrządzenia panierki potrzebujemy kilku składników.

Składniki:

  • mąka
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 30 g parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy starty na tarce parmezan i posiekaną drobno natkę pietruszki. 

Idealnie okrągłe kotlety z kurczaka panierujemy najpierw w mące, a następnie w specjalnie przygotowanych jajkach. Teraz wystarczy już tylko usmażyć kurczaka. Polecamy zrobić to maśle klarowanym. Smacznego!

kotlet z kurczaka
YouTube/Appetizing - Meat Recipe

Źródło: YouTube/Appetizing - Meat Recipe