Weź filet z kurczaka i przykryj pokrywką. Kotlety wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej
Kotlet z kurczaka może być pyszny jak nigdy dotąd. Wystarczy, że wypróbujesz prosty trik. Będziesz potrzebować tylko pokrywki od niewielkiego garnka. Domownicy będą zachwyceni.
Kotlet z kurczaka. Ten przepis zachwyci każdego
Kotlet z kurczaka to jedno z najbardziej lubianych dań. Chętnie jedzą go zarówno dorośli, jak i dzieci. Ze względu na prostotę wykonania i doskonały smak, często stanowi główną część niedzielnego obiadu Polaków. Co zrobić, żeby dorównywał mięsom podawanym w drogich restauracjach?
Okazuje się, że wcale nie trzeba mieć w domu specjalistycznego sprzętu. Wystarczy pokrywka od niewielkiego garnka i trochę pomysłowości. Do dzieła!
Katastrofa opisana w Biblii to nie mit?! Szokujące ustalenia naukowcówJak przygotować pierś z kurczaka?
Przyrządzanie idealnego kotleta z kurczaka należy rozpocząć od dokładnego oczyszczania mięsa. Następnie każdy filet kroimy na pół. Z jednego kawałka powstanie jeden idealnie okrągły kotlet.
Kolejnym krokiem będzie dokładne rozbicie mięsa. Dzięki temu stanie się znacznie delikatniejsze i łatwiej będzie je panierować. Warto pamiętać, że lepszym wyborem w przypadku drobiu jest użycie ząbkowanej części tłuczka. Później możemy w końcu sięgnąć po pokrywkę od garnka.
ZOBACZ TAKŻE: Dwa oscary i 46 innych nagród. Dziś o 20 na Polsacie prawdziwe arcydzieło, nie zobaczyć to wstyd
Przepis na panierkę do kurczaka
Pokrywką przykrywamy filet z kurczaka. Za jej pomocą możemy wykroić perfekcyjne koło. Następnie przechodzimy do panierowania. Do przyrządzenia panierki potrzebujemy kilku składników.
Składniki:
- mąka
- ząbek czosnku
- 3 jajka
- 30 g parmezanu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy starty na tarce parmezan i posiekaną drobno natkę pietruszki.
Idealnie okrągłe kotlety z kurczaka panierujemy najpierw w mące, a następnie w specjalnie przygotowanych jajkach. Teraz wystarczy już tylko usmażyć kurczaka. Polecamy zrobić to maśle klarowanym. Smacznego!
Źródło: YouTube/Appetizing - Meat Recipe