Masz w domu ziemniaki? W piątek ugotuj ten obiad, domownicy będą błagać o dokładkę
Zapiekanka ziemniaczana to danie, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie codziennego jadłospisu. Choć regularnie pojawia się na stołach, są osoby, które nigdy jej nie próbowały. Warto nadrobić zaległości i przygotować ją w najbliższy piątek. Wydasz grosze i zachwycisz się smakiem!
Zapiekanka ziemniaczana to tani i pyszny obiad
Zapiekanka ziemniaczana z szynką to świetna propozycja na tani i ekspresowy obiad. Przepis na to danie jest bardzo elastyczny i pomaga w "czyszczeniu lodówki". Spokojnie możesz wzbogacić danie o paprykę, pomidora albo cukinię. Dobrym pomysłem może też być zastąpienie szynki boczkiem lub kiełbasą. Jeśli lubisz zieleninę, możesz posypać ugotowane danie natką pietruszki lub świeżymi ziołami.
Zapiekanka ziemniaczana - przepis
Zapiekanka z ziemniaków to danie, do którego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Prawdopodobnie wszystkie masz już w swoim domu. Jeśli nie, na zakupy wydasz grosze. Co będzie potrzebne? Ziemniaki, szynka, cebula, mleko, masło, mąka i kilka podstawowych przypraw. Poniżej przepis.
Składniki na dwie porcje:
- 5 ziemniaków
- cebula
- 200 g szynki
- olej
- dwie łyżki masła
- dwie łyżki mąki
- 500 ml mleka
- ser mozzarella lub inny żółty ser
- sól
- pieprz
- oregano
Najpierw pokrój ziemniaki w kostkę. Włóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj sól i gotuj przez 15 minut. Następnie pokrój w kostkę także szynkę, a cebulę posiekaj tak, by uzyskać pióra.
ZOBACZ TAKŻE: Nigdy nie podłączaj tych urządzeń do listwy. Strażacy ostrzegają
![krojenie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/krojenie_cebuli_1ca4cb5345.png)
Zapiekanka ziemniaczana zachwyci twoich bliskich
Po przygotowaniu wszystkich składników potrzebnych do wykonania zapiekanki ziemniaczanej porządnie rozgrzej dużą patelnię. Nalej trochę oleju, a gdy będzie gorący, wrzuć na patelnię cebulę. Zeszklij cebulę, dodaj szynkę. Smaż do momentu, aż szynka się zarumieni .
W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i dokładnie zamieszaj. Powoli, ciągle mieszając, dolewaj mleko. Przypraw solą, pieprzem i oregano do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut .
![rondelek z mlekiem i przyprawami](https://images.iberion.media/images/origin/rondelek_z_mlekiem_i_przyprawami_cb5fd704d7.png)
Gdy sos będzie gotowy, wlej jedną chochlę na dno naczynia żaroodpornego. Wyłóż ugotowane ziemniaki, a następnie całą szynkę z cebulą. Zalej resztą sosu, a wierzch zapiekanki posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut . Smacznego!
ZOBACZ TAKŻE: Usuwasz szumowiny z rosołu? Musisz o tym wiedzieć, wiele osób popełnia błąd
![zapiekanka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_ziemniaczana_2fe30ce2c3.png)