Popularne mięso znika ze sklepów. Sanepid wykrył groźną bakterię
Sanepid pilnie ostrzega przed popularnym mięsem. W produkcie firmy Zakładów Mięsnych Łuków wykryto bakterię wytwarzającą niebezpieczną toksynę. - Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem - przekazał Główny Inspektora Sanitarny w specjalnym ostrzeżeniu.
Sanepid wydał ostrzeżenie, w mięsie wykryto groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W popularnym mięsie, które często kupowane jest w sklepach przez Polaków, wykryto groźną bakterię .
Sanepid poinformował, iż kontrola ujawniła bakterię Escherichia coli w aż 4 z 5 próbkach przebadanych w laboratorium. Skutki wywołane po spożyciu mięsa z tatara wskazanego w komunikacie nie będzie obojętne dla zdrowia.
Popularny tatar wołowy jest niebezpieczny dla zdrowia
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii - czytamy w specjalnym ostrzeżeniu sanepidu.
ZOBACZ : Goniec ujawnia: Cierpienie bez końca. Tak w Polsce dręczy się zwierzęta zabijane na futro
Groźną bakterię wykryto w produkcie sprzedawanym pod nazwą “Tatar wołowy, 200 g” . Wyprodukowały go Zakłady Mięsne Łuków S.A. z siedzibą przy ul. Przemysłowej 15 w Łukowie. Identyfikacyjny numer weterynaryjny to PL 06110266 WE. Numer partii skażonego mięsa to 1032604 . Na opakowaniu produktu wskazano, iż można go spożyć do 26.04.2024 r.
"Nie należy spożywać produktu"
Sanepid podkreśla, że pod żadnym pozorem nie wolno spożywać mięsa wskazanego w publicznym ostrzeżeniu. Bakteria Escherichia coli może wywołać krwotoczne zapalenie okrężnicy lub bezkrwawe biegunki. GIS dodaje, iż w rzadkich wypadkach może dojść do znacznego pogorszenia się zdrowia z racji wystąpienia zespołu hemolityczno-mocznicowego lub zakrzepowej plamicy mało płytkowej.
ZOBACZ : Kłopoty ze świadczeniem wspierającym. Na pieniądze czeka 100 tys. osób
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - dodaje GIS w komunikacie.
Źródło: gis