Nigdy nie łącz tych produktów z jajkami. Wzdęcia i bóle brzucha gwarantowane
W trakcie Wielkanocy na stołach królują przede wszystkim jajka. Produkty te stanowią oczywiście dobry dodatek do codziennej diety, ponieważ zawierają cenne białko, które jest niezbędne do utrzymania zdrowia mięśni i tkanek. Okazuje się jednak, że nie powinno się ich łączyć z niektórymi produktami. Jakimi? To trzeba wiedzieć, aby uniknąć wzdęć, bólu brzucha i trudności z trawieniem.
Polacy kochają jajka
Trwająca Wielkanoc to dla milionów Polaków wyjątkowe duchowe przeżycia, a także okazja do spotkania się z najbliższymi. W czasie tego typu wydarzeń na stołach królują dziesiątki produktów. Jednym z nich są jajka, które stanowią podstawę tych świąt . Są one bowiem obowiązkowym elementem święconki, a ich ozdabianie, dzięki któremu powstają pisanki, stanowi nieodzowny element przygotowań do świąt, który jest nie lada atrakcją dla dzieci.
Jajek nie brakuje także w świątecznych daniach , ponieważ są one między innymi dodatkiem do wielu uwielbianych sałatek. Ponadto Polacy chętnie przygotowują je w wersji faszerowanej np. z pieczarkami, szynką, szczypiorkiem czy rzeżuchą. Okazuje się jednak, że mimo sporej ilości białka w jajkach, ich połączenie z niektórymi produktami może stanowić spore wyzwanie dla naszego układy pokarmowego. Skończyć się może na wzdęciach, bólu brzucha czy trudnościach w trawieniu. Sprawdzamy, jak można tego uniknąć.
Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Eksperci nie mają wątpliwości co do spożywania jajek
Warto wspomnieć, że jajka poza białkiem zawierają w sobie wiele ważnych witamin . Wśród nich wyróżnić można przede wszystkim A, B2, B6, B12, D, E. Ponadto w tym uwielbianym produkcie odnaleźć można spore pokłady biotyny, choliny, fosforu czy potasu . To jednak nie wszystko, ponieważ eksperci i dietetycy zwracają uwagę na fakt, że jajka mogą w sobie zawierać również:
- Wapń,
- Żelazo,
- Cynk,
- Magnez,
- Jod,
- Selen.
Ponadto jajka bogate są w kwasy tłuszczowe . Wśród nich wyróżnia się przede wszystkim omega 3. To właśnie dzięki nim możemy utrzymać nasze zdrowie na odpowiednim poziomie. Eksperci podkreślają również, że w tych słynnych skorupkach odnaleźć można luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB , a także immunoglobuliny. Na dodatek, nie są one zbyt kaloryczne, przez co mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia podkreślają w swoich zaleceniach, że dziennie powinno się jeść od 1 do 2 jaj . Są jednak takie sytuacje, gdy produkty te powinniśmy sobie darować. Szczególnie w połączeniu z inną żywnością. Wszystko ze względu na nieprzyjemne skutki uboczne ich spożycia. Oto jak unikną wzdęć oraz problemów z trawieniem.
Do wszystkiego trzeba podejść z umiarem
Ze względu na fakt, że jajka mają w sobie sporo żelaza, nie powinno się ich łączyć z produktami bogatymi w wapń . Wszystko dlatego, że może to utrudniać wchłanianie. Eksperci podkreślają jednak, że to dopiero początek listy odradzanych towarów, które można łączyć z tymi uwielbianymi skorupkami. Wśród nich wymienia się także ryż, który może wydłużać trawienie, a także mięsa, wędliny i sery. Wszystko przez fakt, że produkty te (podobnie jak jaja) zawierają sporo białka, który w nadmiarze może być szkodliwy dla nerek .
ZOBACZ: Popularny lek natychmiastowo wycofany z aptek. “Dotyczy wszystkich serii leku”
Z tego też powodu powinno się unikać łączenia ich z rybami, ponieważ zawarte w jajkach białko zwierzęce utrudnia przyswajanie witaminy B7 , w którą bogate są tłuste ryby. Niewskazane jest także jedzenie jajek z ziemniakami, ponieważ utrudnia to wchłanianie żelaza i wapnia, a także powoduje problemy trawienne. Co ciekawe, kłopoty pojawić się mogą także przy połączeniu jajek z majonezem czy masłem, a to z powodu zawartego w nich tłuszczu .
Specjaliści zaznaczają także, że niekoniecznie dobrym pomysłem jest jednoczesne spożywanie jajek i mleka. Ponadto nieprzyjemne kłopoty wywołać może również łączenie ich z owocami takimi jak gruszka, morela, śliwka, winogrona, jabłka oraz arbuz. Złe samopoczucie zafundować może też zestawienie jaj z cukrem i chlebem .
Zdaniem ekspertów najbezpieczniejszą opcją jest spożywanie jajek z warzywami. Należy także pamiętać, że niewielkie ilości wyżej wymienionych połączeń, które mogą powodować wzdęcia czy problemy z trawieniem, nie powinny prowadzić do dłuższych i poważniejszych dolegliwości. Jak bowiem w wielu przypadkach, należy pamiętać, że do wszystkiego powinno się podejść z umiarem i rozsądkiem.
