Goniec.pl Wiadomości Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Ponad 120 osób potrzebowało pomocy
Fot. materialy Iberion

Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Ponad 120 osób potrzebowało pomocy

20 czerwca 2024
Autor tekstu: Mateusz Wyderka

W jednym z nadmorskich ośrodków wczasowych doszło do masowego zatrucia pokarmowego. Zdarzenie miało miejsce w Pogorzelicy (woj. zachodniopomorskie). Według ustaleń szczecińskiego sanepidu przyczyną zatruć była salmonella. Sprawa trafiła do prokuratury.

Masowe zatrucia w Pogorzelicy

Do poważnego zatrucia pokarmowego doszło w jednym z nadmorskich ośrodków wypoczynkowych w miejscowości Pogorzelica (woj. zachodniopomorskie). Pierwsze osoby skarżyły się na swój stan zdrowia już w minioną niedzielę. Do kilku z nich trzeba było wezwać pogotowie .

Wszystkim dolegały bardzo podobne objawy, tj. biegunka, wymioty, gorączka, nudności i ogólne osłabienie. W związku z podejrzeniem zatrucia epidemiologicznego, sprawą zajął się sanepid.

Od lat nie płacił abonamentu RTV. Kwota kary po kontroli zwala z nóg

Ponad 120 osób poszkodowanych

W międzyczasie coraz więcej osób skarżyło się na podobne dolegliwości. Niektórych trzeba było hospitalizować w pobliskich Gryficach. Liczba chorych wzrosła do 122 osób. W wyniku przeprowadzonych przez sanepid badań ustalono, że przyczyną zatrucia jest Salmonella.

Liczbę chorych ustalono na 122 osoby. Są to zarówno kuracjusze, jak i personel ośrodka. Osoby chore manifestowały takie objawy jak biegunka, wymioty, gorączka, nudności czy osłabienie. Na ten moment obiekt znajduje się pod stałym nadzorem, podejmowane są czynności kontrolne z zakresu epidemiologii, higieny komunalnej i żywienia. W trakcie prowadzonych czynności ustalono, że turnus w obiekcie został zakończony - mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Sanapid apeluje o zachowanie ostrożności

Ośrodek wczasowy, w którym doszło do nieszczęśliwego zatrucia, podjął decyzję o zakończeniu obecnego turnusu. Sprawa trafiła do prokuratury w Gryficach.

Sanepid apeluje o zachowanie ostrożności. Okres letni sprzyja rozwojowi bakterii i zatruciom pokarmowym. Szczególną uwagę należy zwracać na zachowanie higieny pracy, mycie rąk oraz zapewnić produktom odpowiednie warunki przechowywania. Do bakterii, które odpowiadają za największą ilość zatruć, należy m.in. wspominana Salmonella, Gronkowiec czy E.coli.

Wiatr łamał drzewa jak zapałki i zrywał dachy. Fatalny bilans burz nad Polską
Nie żyje jedna osoba, tragedia na torach. Ogromne utrudnienia, ewakuacja 200 osób
Obserwuj nas w
autor
Mateusz Wyderka

Redaktor portalu Goniec.pl. Magister prawa i teatrolog. Pasjonat Włoch, opery i dobrego kina. Nie wyobrażam sobie domu bez książek.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport