Goniec.pl Rozrywka Zjedli kilkudaniowy obiad w Zakopanem. Nie mogli nadziwić się, ile zapłacili
ARTUR BARBAROWSKI/East News/Check In - Klaudia i Michał/YouTube

Zjedli kilkudaniowy obiad w Zakopanem. Nie mogli nadziwić się, ile zapłacili

23 stycznia 2023
Autor tekstu: Zuzanna Ptaszyńska

Paragony grozy to jeden ze stałych elementów internetowych dyskusji. Debata wokół wywindowanych cen za posiłki w barach czy restauracjach zdaje się nie mieć końca. Para youtuberów odwróciła temat, bowiem podzieliła się relacją z baru mlecznego w Zakopanem , który zaskoczył ich jakością podanego jedzenia, dużymi porcjami, ale przede wszystkim bardzo przystępnymi cenami.

Paragony grozy

Media nieustannie obiegają zdjęcia tzw. paragonów grozy , które świadczą o wysokich cenach posiłków w polskich restauracjach - najczęściej w turystycznych miejscowościach.

Wczasowicze dzielą się przede wszystkim rachunkami za ryby nad polskim morzem, komentując przy tym sposób i jakość przyrządzenia, które nie korespondują z zawrotną ceną obiadu . Oliwy do ognia dodaje przede wszystkim galopująca inflacja, wzrost cen energii, paliwa i podstawowych produktów spożywczych , co bezpośrednio przekłada się na ceny jedzenia w restauracjach.

Każdy tego typu wpis wywołuje nie tylko lawinę negatywnych komentarzy w stronę właścicieli lokali, ale niekiedy też w stronę osoby publikującej zdjęcie paragonu - internauci zwracają bowiem uwagę, że należało zapoznać się z cenami przed złożeniem zamówienia , zamiast potem narzekać.

Wytykają, że marudzące osoby same są sobie winne, a być może - np. w kwestii ryb - nie sprawdziły, że podana cena w menu dotyczy skromnej gramatury.

Paragon przyjemności

Okazało się, że może istnieć coś takiego jak paragon niegrozy. Para YouTuberów, Klaudia i Michał, zamieściła na swoim kanale Check In relację z baru mlecznego w centrum Zakopanego . Obfite i smaczne posiłki nabyli w niezwykłych cenach. Regionalny Bar Mleczny usytuowany w pobliżu Krupówek uraczył ich kwaśnicą, żurkiem, pierogami, oscypkami z żurawiną oraz plackiem po zbójnicku.

Jak relacjonowali krytycy, kwaśnica okazała się odrobinę za mało kwaśna, lecz żurek z jajkiem i kiełbasą był w sam raz. Youtuberzy pochwalili za to oscypki z konfiturami z żurawiny, pierogi ze skwarkami i placek po zbójnicku.

Najbardziej jednak zaskoczeni byli rachunkiem. Wymienione zupy kosztowały po 14 zł za porcję, podobnie jak 3 duże plastry oscypka i kilka łyżek konfitury z żurawiny. Za pierogi ruskie ze skwarkami (10 szt.) zapłacili 24 zł, zaś duży placek po zbójnicku z gulaszem, ogórkami kiszonymi i śmietaną kosztował 29 zł. Para starannie uwieczniała każde z konsumowanych dań i trzeba przyznać, że warstwa wizualna również robi wrażenie.

Klaudia i Michał uznali, że nie ma sensu przepłacać w okolicznych karczmach, jeżeli można zjeść smacznie w mlecznym barze i to za niewielkie pieniądze. Miejsca tego typu nadal są obecne w wielu miastach w Polsce, choć to w tak szczególnie kojarzonych z regionalnymi wyrobami miejscach mogą okazać się gratką dla smakoszy, którzy nie zamierzają zostawać bez pieniędzy, za to z pustym żołądkiem.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Źródło: Check In - Klaudia i Michał/YouTube

Zachęcamy do wsparcia zbiórki , której celem jest zakup 30 kamizelek kuloodpornych dla ukraińskich żołnierzy walczących na froncie. Każda wpłata ma fundamentalne znaczenie! Taka kamizelka bardzo często ratuje życie: nic nie zastąpi kamizelki, jeśli chodzi o skuteczną ochronę krytycznie ważnego obszaru, m.in. serca i płuc. Jeśli masz kamizelkę, postrzał może skończyć się tylko dużym siniakiem. Brak kamizelki w przypadku trafienia oznaczać może śmierć lub w najlepszym razie ciężką ranę, która angażuje wiele osób i duże pieniądze podczas ewakuacji, leczenia i rehabilitacji, bez gwarancji powrotu do pełnego zdrowia. Pomóżmy razem ocalić życie ukraińskich żołnierzy!

Obserwuj nas w
autor
Zuzanna Ptaszyńska
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport