Goniec.pl Zdrowie Są szkodliwe dla zdrowia, a Polacy jedzą je codziennie. Takie ziemniaki omijaj szerokim łukiem
Ziemniaki. Fot. Couleur/Pixabay

Są szkodliwe dla zdrowia, a Polacy jedzą je codziennie. Takie ziemniaki omijaj szerokim łukiem

20 kwietnia 2025
Autor tekstu: Patryk Idziak

Ziemniak – król polskich stołów i mistrz kulinarnej wszechstronności. Gotowany, pieczony, smażony, w formie placków, frytek czy zapiekanki – kochamy go w każdej wersji. Ale uwaga: to niepozorne warzywo może skrywać groźną tajemnicę. Wystarczy jeden błąd w kuchni, by na talerzu pojawiły się substancje o rakotwórczym potencjale. Możesz tego uniknąć – sprawdź jak.

Ziemniaki na obiad? Zielona skórka, czerwona flaga

Ziemniaki to najpowszechniejsze warzywa bulwiaste w polskiej kuchni , które niegdyś ratowały ludzi od głodu na przednówku. Ich obecność w Europie znacznie ułatwiła przeżycie, gdy istniała jeszcze konieczność oczekiwania na letnie zbiory.

Dziś to przede wszystkim smaczny dodatek do obiadu, ale w niektórych miejscach – kulinarne dzieło sztuki. Liczbę sposobów na przyrządzenie ziemniaków ogranicza wyłącznie wyobraźnia, ponieważ te tolerują każdą formę “pichcenia”: zarówno gotowanie, jak i pieczenie czy smażenie .

Mimo że ziemniaki goszczą na polskich talerzach od pokoleń, wciąż nie wszyscy dobrze je znają. Trzeba pamiętać, że w niektórych sytuacjach ich spożycie może zaszkodzić zdrowiu. Dzieje się tak m.in. wtedy, gdy bulwa zaczyna się zielenić – czy to na powierzchni, czy w całości. Zielona barwa to nie tylko efekt światła i długiego przechowywania. To także sygnał, że ziemniak wytworzył solaninę – naturalną toksynę, która w większych dawkach może prowadzić do zatruć, problemów żołądkowych, a nawet objawów neurologicznych.

Rodzina królewska pojawiła się na wielkanocnym nabożeństwie. Zabrakło Kate i Williama

Kiełki na ziemniakach – działaj, nie ignoruj

Kolejnym przykładem potencjalnie szkodliwego ziemniaka jest obecność na nim kiełków. Ziemniaki z kiełkami wyglądają niewinnie, ale to właśnie w tych młodych pędach skupia się najwięcej toksycznych związków . Im starszy i bardziej pomarszczony ziemniak, tym większe ryzyko, że w nim również powstała wspomniana wcześniej solanina.

Odrosty trzeba dokładnie odciąć od bulwy i wyżłobić otworki w ich miejscu, żeby pozbyć się pozostałości. Jeśli czujesz, że warzywo jest podejrzanie miękkie lub zmieniło zapach, od razu je wyrzuć. Ostatecznie lepiej czegoś nie zjeść, niż później to zwracać .

Te ziemniaki są najgroźniejsze. Unikaj ich jak ognia

Choć spożycie solaniny może prowadzić do wielu nieprzyjemnych konsekwencji, to wcale nie ona stanowi największe zagrożenie, jakie kryje się w ziemniakach. Znacznie poważniejszy problem zaczyna się tam, gdzie w grę wchodzi wysoka temperatura – zwłaszcza pieczenie i smażenie.

Pieczone ziemniaczki, chrupiące frytki czy złociste placki – brzmi smakowicie, prawda? A co, jeśli to właśnie te formy, które kochamy najbardziej, sprzyjają powstawaniu substancji o potencjale rakotwórczym ? Właśnie wtedy na scenę wchodzi akrylamid – związek chemiczny, który może tworzyć się w ziemniakach podczas obróbki termicznej powyżej 120 st. C, szczególnie gdy potrawa staje się mocno przypieczona lub zbrązowiała.

W zbrązowiałych fragmentach ziemniaka stężenie akrylamidu może być tak duże, że przy długotrwałym narażeniu na jego przyjmowanie istotnie wzrasta ryzyko powstania nowotworów układu pokarmowego, nerek i jajników .

Przed zagrożeniem ostrzega m.in. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Naukowcy wykazali ponadto, że w wyniku wysokiej obróbki termicznej akrylamid wytrąca się także w chlebie, czekoladzie czy płatkach zbożowych.

Należy jednak podkreślić, że w przypadku gotowania ziemniaków ryzyko powstania substancji rakotwórczych praktycznie nie istnieje. A szkodliwość smażenia lub pieczenia można zmniejszyć aż o 90 proc. , gdy wcześniej ziemniaki przez 10 minut wymoczy się w gorącej wodzie.

Czytaj także: Takie jajka są najzdrowsze. Nie tylko mają najwięcej witamin, ale pomagają też schudnąć

Wpadka Justyny Steczkowskiej na eurowizyjnym koncercie. Nagranie niesie się po sieci
Setki tysięcy wniosków i długie kolejki. Emeryci szturmują ZUS po nowy dodatek
Obserwuj nas w
autor
Patryk Idziak

Redaktor portalu Goniec.pl. Kocham kino i musicale. Interesuję się tym, co wpływa na sukcesy filmowych produkcji, czytam, a także nieustannie zgłębiam popkulturę. Zajmuje to niemal mój cały czas i jest mi z tym bardzo dobrze.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport