Pilny komunikat GIS. Ostrzegają przed tymi jajkami, wykryto groźną bakterię
Pilna informacja z od Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Eksperci wydali ostrzeżenie przed zakupem konkretnej partii jajek. Mogą być skażone bardzo groźną bakterią. GIS opublikował zdjęcie opakowania i ostrzega Polaków.
Pilna informacja GIS. W tych jajkach wykryto bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny wydał na swojej stronie internetowej pilny komunikat z ostrzeżeniem przed określoną partią jajek. Wykryto w nich bakterię Salmonelli.
GIS dołączył do informacji również zdjęcie opakowania. Koniecznie należy sprawdzić kod produktu w swoim domu.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - czytamy w informacji GIS.
GIS ostrzega przed tymi jajkami. Wykryto bakterię
Jak wynika z komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego, właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnię Producentów PolEggs w Krotoszynie, o konieczności wycofania z obrotu spożywczego partii jaj.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie - informuje GIS.
ZOBACZ: Mało kto wie, do czego służy trzecia komora w pralce. Jest bardzo przydatna
Szczegółowe informacje dotyczące feralnego produktu. Warto sprawdzić, czy nie posiadamy takich jaj w domu.
- Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
- Numer partii: 22.09.2024
- Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
- Kod kreskowy: 5 987463 142650
- Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700
Co zrobić, jeśli wykryjemy takie jajka w domu?
W przypadku gdy wykryjemy w domu jajka wymienionej partii, należy zachować szczególną ostrożność. Najlepiej wyrzucić produkt. W żadnym wypadku nie należy ich spożywać, w żadnej formie. Zjedzenie jaj zakażonych bakterią Salmonelli może powodować poważne problemy ze zdrowiem. W przypadku wystąpienia takich objawów jak gorączka, wymioty czy bóle brzucha, natychmiast należy skontaktować się z lekarzem.
Salmonelloza to jedno z najczęściej występujących zatruć pokarmowych w Polsce. Aby zapobiegać, należy przede wszystkim dokładnie myć ręce.
ZOBACZ: Najwyższa emerytura w Polsce. Tyle ZUS wypłaca seniorowi ze Śląska