Pierogi drwala to prawdziwy hit. Rodzina i znajomi będą błagać o dokładkę
Pierogi to jedno z ulubionych dań wszystkich Polaków. Z tego powodu słynne kieszonki wypchane farszem można spotkać w różnych rodzajach. Teraz sieć obiegł przepis na pierogi drwala, które mogą okazać się idealnym pomysłem na urozmaicenie świątecznego menu. Ich smak podbije bowiem serca Waszych bliskich i gości. Oto jak je przygotować.
Pierogi drwala to alternatywa dla klasycznych dań
Początek zimy to dla wielu nie tylko zmiana garderoby, ale także odświeżenie codziennego menu. Wszystko ze względu na to, że wiele osób poszukuje pomysłów na dania, które są w stanie rozgrzać w ten coraz chłodniejszy czas . Tym razem z pomocą przychodzą pierogi drwala, które mogą stanowić rozgrzewającą alternatywę dla typowych kieszonek z farszem. Wszystko przez dodanie kilku składników, które uzupełnią braki energetyczne i zabezpieczą organizm przed wychłodzeniem. Zdradzamy, jak je przygotować.
Jak przygotować pierogi drwala?
Okazuje się, że samo przygotowanie pierogów drwala może być banalnie proste dla wielu Polaków . Wszystko przez to, że niewiele się one różnią od uwielbianych pierogów ruskich. Całej magii dodaje jednak kilka szczegółów, które ulepszą całą potrawę.
ZOBACZ: Ciasto na pierogi wyjdzie miękkie i elastyczne. Wystarczy dodać ten składnik
Po pierwsze do ciasta warto dodać żółtko i łyżkę stopionego masła , dzięki którym będziemy mieć pewność, że danie nie rozpadnie się podczas gotowania. Po drugie do samego farszu należy dodać 400 g boczku, który doda potrawie nietypowego smaku. Oto dokładny przepis:
Ciasto:
- 280 ml gorącej wody,
- 1 łyżka stopionego masła,
- 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Farsz:
- 400 g ziemniaków,
- 150 g twarogu półtłustego,
- 1 cebula,
- 400 g boczku,
- 5 g pieprzu,
- 5 g soli.
Sposób przygotowania:
- Na początek obierz ziemniaki, umyj i wstaw je do zagotowania. Po ugotowaniu odcedź i dokładnie ubij. Po tym odstaw do przestudzenia.
- Teraz pora zagnieść ciasto na pierogi. Najpierw przesyp mąkę do miski i stopniowo dodaj gorącą wodę. Rób to do momentu połączenia się składników. Następnie przełóż masę na stolnicę posypaną mąką. Dodaj żółtko, łyżkę masła i zagnieć ciasto w kulę. Na koniec pozostaw pod ściereczką, aby odpoczęło.
- W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotuj smażone dodatki. Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, a mięso zarumieni, dodaj posiekaną cebulę.
- W dużej misce wymieszaj tłuczone ziemniaki z twarogiem, podsmażonym boczkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
- Pora, aby rozwałkować ciasto. Tuż po tym wytnij kółka przy pomocy szklanki, nałóż farsz i sklej brzegi pierogów. Gotowe danie wrzuć do osolonej, gotującej się wody i pozostaw przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Jakie dodatki do pierogów drwala?
Warto wspomnieć, że do pierogów drwala dodać można kilka smakowitych dodatków. Wspomniane danie idealnie smakuje bowiem z klasyczną okrasą, przygotowaną z boczku i cebuli . Ciekawym pomysłem jest również podanie potrawy ze smażoną śmietaną lub zasmażaną białą kapustą z grzybami leśnymi.
Dodajmy także, że pierogi drwala można podawać zarówno w formie gotowanej, jak i smażonej. W tym drugim przypadku ciasto należy wykonać z dodatkiem zimnego masła . Dzięki temu wyjdzie ono półkruche i delikatne. Same pierogi należy przygotować tak, jak te gotowane, a następnie upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Danie powinno spędzić w piekarniku około 40 min.