Nie wyrzucaj jedzenia z wielkanocnego stołu. Możesz oszczędzić na nim długo po świętach
Jedzenie z wielkanocnego śniadania nie musi zostać zmarnowane. Jajka, ciasta, czy wędliny nie zostały zjedzone w całości? Wystarczy wiedzieć, że nie trzeba wyrzucać tych produktów. Pozwoli to na spore oszczędności już po świętach. Co zrobić z jedzeniem po Wielkanocy? Wyjaśniamy.
Nie musisz wyrzucać jedzenia ze śniadania wielkanocnego
Na Wielkanoc Polacy zrobili ogromne zakupy i zapasy jedzenia. Część osób przeszacowała możliwości swoich najbliższych i już podczas śniadania martwi się tym, co zrobić z niezjedzonymi przysmakami. Wędliny, chleb, ciasta, czy mięso zalega ci w lodówce?
Nie musisz wyrzucać jedzenia z wielkanocnego śniadania oraz obiadu . Zamiast tego schowaj je tak, by oszczędzać na obiadach nawet przez pół roku. Wystarczy znać kilka prostych zasad.
Jak nie marnować jedzenia z Wielkanocy?
Pełny garnek żurku nie musi skończyć się marnotrawstwem. Porcjowanie zupy, włożenie jej do słoików i zawekowanie to świetny pomysł na długotrwałe przechowanie jedzenia . Co więcej, żurek, a także bigos bez problemu można zamrozić . Trzeba jednak pamiętać o tym, by przysmaki te zjeść w przeciągu maksymalnie trzech miesięcy.
ZOBACZ : To nie prima aprilis. 1 kwietnia w sklepach w życie wejdą ogromne zmiany
Kolejnym idealnym produktem do mrożenia są wędliny. Warto włożyć je do plastikowego pojemnika, który uchroni je przed powyginaniem. One również muszą zostać spożyte do 3 miesięcy od zamrożenia . Trzeba pamiętać, że ta forma przedłużania przydatności jedzenia do spożycia nie powoduje zatrzymania procesów w produktach, a jedynie jego spowolnienie.
Mrozić możesz nawet jajka z wielkanocnego stołu
Osoby, które na Wielkanoc zrobiły zbyt dużo ciast również nie muszą się martwić wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Sernik, makowiec oraz babkę wielkanocną można mrozić. Przed włożeniem ich do zamrażalnika warto pokroić je na mniejsze kawałki. Ciasta mrozić można aż do 3 miesięcy.
ZOBACZ : ZUS wypłaca 1780,96 zł. Większość mężczyzn nie wie, że ma prawo do tego świadczenia
Dla wielu zaskoczeniem będzie wiadomość, że mrozić można także symbol Wielkanocy. Jajka należy jednak mrozić surowe i najlepiej oddzielić białko od żółtek . Taka forma pozwala na zachowanie ich aż do nawet pół roku od świąt. Gotowane jajka warto przerobić na kotlety jajeczne.
- Możemy zamrozić jajka surowe — osobno żółtka i osobno białka. A jeżeli chcemy zamrozić razem żółtko razem z białkiem, to musimy wcześniej po prostu delikatnie je wymieszać - tłumaczyła Katarzyna Bosacka w mediach społecznościowych.
Źródło: fakt