Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Fakty > Glifosat, toksyny i nikiel w płatkach owsianych. Fundacja Pro-Test alarmuje
Irmina Jach
Irmina Jach 21.06.2021 18:56

Glifosat, toksyny i nikiel w płatkach owsianych. Fundacja Pro-Test alarmuje

niebieski tekst goniec.pl na białym tle
Freepik/teksomolika

Fundacja Pro-Test zbadała w akredytowanym laboratorium dwanaście rodzajów płatków owsianych różnych producentów. W ramach testu sprawdzono ilości niklu, glifosatu i mikotoksyn oraz oceniono prawidłowość oznakowania opakowań. Nikiel znajdował się w każdym z opakowań. W części wykryto obecność glifosatu i mikotoksyn.

Płatki owsiane stanowią podstawowy składnik zbilansowanej diety. Sięgają po nie osoby, które chcą dostarczać organizmowi witamin i białka. Okazuje się jednak, że produkty dostępne w sklepach spożywczych mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Fundacja Pro-Test przebadała płatki owsiane

Z badań przeprowadzonych przez Fundację Pro-Test wynika, że płatki owsiane dwunastu producentów są zanieczyszczone niklem. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że przewlekłe narażenie drogą pokarmową na tę substancję skutkuje toksycznością reprodukcyjną i rozwojową oraz wpływa na układ odpornościowy.

Nikiel klasyfikowany jest jako potencjalnie rakotwórczy. Najwyższe zanieczyszczenie wykryto w płatkach ekologicznych Młyny Stoisław Bio Płatki owsiane górskie extra oraz Lestello BIO. Dużą zawartość składnika stwierdzono też w płatkach Melvit BIO.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo

W trzech rodzajach płatków owsianych wykryto mikotoksyny, czyli toksyny wytwarzane przez pleśni. Ochratoksyna A znajdowała się w płatkach owsianych Górskich Halina i w Crownfield Płatki Owsiane Górskie dostępnych w Lidlu, a w płatkach owsianych Górskich Melvit odkryto toksynę HT-2.

Mikotoksyny to jedne z najbardziej toksycznych związków, jakie można znaleźć w żywności. Wykazują właściwości rakotwórcze, mutagenne, teratogenne i estrogenne. Szkodliwe działanie stwierdza się już przy niskich stężeniach.

Spożywane przez dłuższy czas mogą prowadzić do uszkodzeń nerek, wątroby i osłabiać odporność. W płatkach owsianych wykryto także glifosat, czyli składnik pestycydów chwastobójczych, zwanych herbicydami. W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sklasyfikowała go jako prawdopodobnie rakotwórczy.

Działanie glifosatu wiązane jest z zachorowalnością na raka piersi, trzustki, tarczycy, nerek, wątroby i pęcherza. Szkodliwy związek został wykryty w produktach: Sonko Płatki Owsiane Górskie extra, Młyny Stoisław Płatki Owsiane górskie extra i Crownfield Płatki Owsiane Górskie oferowanych w sieci sklepów Lidl.

Jakie płatki owsiane wybrać?

W żadnych z badanych rodzaju płatków nie stwierdzono przekroczenia dopuszczalnych prawem limitów zanieczyszczeń lub w przypadku braku takich limitów, tolerowanych dawek dziennych. Należy jednak pamiętać, że powyższe substancje dostarczane są do organizmu także wraz z innymi produktami spożywczymi, kumulując się w organizmie.

Najwyższą ocenę w teście otrzymały Sante płatki owsiane górskie extra 100% Pełnoziarniste. Produkt nie zawiera mikotoksyn ani glifosatu, a zawartość niklu jest znacznie niższa niż w pozostałych testowanych próbkach. Płatki te zostały ponadto prawidłowo oznakowane.

Stanowisko Stowarzyszenia Producentów Produktów Zbożowych

Po publikacji artykułu głos zabrało Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych, które zapewnia, że wszystkie płatki umieszczone w raporcie Fundacji Pro-Test są bezpieczne i nie przekroczyły dopuszczalnych norm wyznaczonych przepisami prawa.

SPPZ oświadcza, że sposób zaprezentowania badań przez Fundację Pro-Test wprowadza wiele osób w błąd, pisząc o potencjalnej szkodliwości płatków owsianych. Fundacja wskazała również w raporcie, że przebadane produkty są bezpieczne do spożycia.

Żaden z przebadanych produktów nie przekroczyło 0,1 mg/kg NPD glifosatu przy dopuszczalnej normie 20 mg/kg. Jeśli chodzi o występowanie niklu, to ani producenci, ani rolnicy nie mają wpływu na jego wystąpienie w produkcie. Podobnie jest w przypadku mykotoksyn, które w naturalny sposób rozwijają się w zbożu.

Fakt, że powyższe związki i pierwiastki wystąpiły w produktach, nie oznacza, że nie nadają się do spożycia. Kluczowe jest nieprzekroczenie dopuszczalnej normy, a wszystkie wymienione płatki owsiane nie zagrażają zdrowiu konsumentów.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]

Źródło: Fundacja Pro-Test

Tagi: