Goniec.pl Porady Weź filet z kurczaka i przykryj pokrywką. Kotlety wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej
YouTube/Appetizing - Meat Recipe

Weź filet z kurczaka i przykryj pokrywką. Kotlety wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej

12 stycznia 2025
Autor tekstu: Irmina Jach

Kotlet z kurczaka może być pyszny jak nigdy dotąd. Wystarczy, że wypróbujesz prosty trik. Będziesz potrzebować tylko pokrywki od niewielkiego garnka. Domownicy będą zachwyceni.

Kotlet z kurczaka. Ten przepis zachwyci każdego

Kotlet z kurczaka to jedno z najbardziej lubianych dań . Chętnie jedzą go zarówno dorośli, jak i dzieci. Ze względu na prostotę wykonania i doskonały smak, często stanowi główną część niedzielnego obiadu Polaków. Co zrobić, żeby dorównywał mięsom podawanym w drogich restauracjach?

Okazuje się, że wcale nie trzeba mieć w domu specjalistycznego sprzętu. Wystarczy pokrywka od niewielkiego garnka i trochę pomysłowości. Do dzieła!

Katastrofa opisana w Biblii to nie mit?! Szokujące ustalenia naukowców

Jak przygotować pierś z kurczaka?

Przyrządzanie idealnego kotleta z kurczaka należy rozpocząć od dokładnego oczyszczania mięsa. Następnie każdy filet kroimy na pół. Z jednego kawałka powstanie jeden idealnie okrągły kotlet .

Kolejnym krokiem będzie dokładne rozbicie mięsa . Dzięki temu stanie się znacznie delikatniejsze i łatwiej będzie je panierować. Warto pamiętać, że lepszym wyborem w przypadku drobiu jest użycie ząbkowanej części tłuczka. Później możemy w końcu sięgnąć po pokrywkę od garnka .

ZOBACZ TAKŻE: Dwa oscary i 46 innych nagród. Dziś o 20 na Polsacie prawdziwe arcydzieło, nie zobaczyć to wstyd

kotlet z kurczaka
YouTube/Appetizing - Meat Recipe

Przepis na panierkę do kurczaka

Pokrywką przykrywamy filet z kurczaka. Za jej pomocą możemy wykroić perfekcyjne koło . Następnie przechodzimy do panierowania. Do przyrządzenia panierki potrzebujemy kilku składników.

Składniki:

  • mąka
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 30 g parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy starty na tarce parmezan i posiekaną drobno natkę pietruszki.

Idealnie okrągłe kotlety z kurczaka panierujemy najpierw w mące, a następnie w specjalnie przygotowanych jajkach. Teraz wystarczy już tylko usmażyć kurczaka . Polecamy zrobić to maśle klarowanym. Smacznego!

kotlet z kurczaka
YouTube/Appetizing - Meat Recipe

Źródło: YouTube/Appetizing - Meat Recipe

Pola Raksa ma 83 lata, ale wygląda przecudownie jak anioł. Przecieramy oczy ze zdumienia
Zdumiewające sceny na cmentarzu. Trudno uwierzyć, co zrobił pies po śmierci właściciela
Obserwuj nas w
autor
Irmina Jach

Head of newsroom Goniec.pl. Jestem absolwentką filologii polskiej. Przez lata pracowałam jako specjalista ds. marketingu. W wolnym czasie czytam książki. Najchętniej sięgam po literaturę faktu. Interesuję się także tematyką kryminalną i polskim himalaizmem.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport