To ciasto czekoladowe zrobi furorę w Walentynki. Upiecz, a podbijesz wszystkie serca
Walentynki to dzień, w którym chcemy obdarowywać ukochane osoby prezentami i przygotowywać dla nich pyszne smakołyki. Nie masz pomysłu na pyszny deser dla drugiej połówki? Przepis na przepyszne ciasto czekoladowe w formie rolady z pewnością podbije jej serce. Do dzieła!
Ciasto czekoladowe z kremem - przepis
Walentynki tuż tuż. To ostatni moment, by wybrać się do sklepu po składniki na pyszny deser dla ukochanego lub ukochanej. Jeśli chcesz zachwycić drugą połówkę finezyjnym wypiekiem, wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe z kremem. Nie wymaga wyszukanych umiejętności i jest proste w przygotowaniu. Nie ma szans, by się nie udało, jeśli tylko zapoznasz się z poniższym przepisem. Będzie gotowe w godzinę.
Ciasto czekoladowe na Walentynki - czego potrzebujesz?
Ciasto czekoladowe na Walentynki jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i nie wymaga kupowania drogich i trudno dostępnych składników. Większość z potrzebnych produktów z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Przed przygotowaniem deseru upewnij się jednak, że twoja druga połówka nie ma uczulenia na orzeszki ziemne . W razie potrzeby możesz zamienić je na orzechy włoskie, laskowe lub całkiem pominąć.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 10 gr cukru wanilinowego
- 200 ml mleka
- 90 ml oleju
- 80 g mąki
- 30 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 200 g orzeszków ziemnych
- 200 ml śmietanki kremówki
Przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta czekoladowego przygotuj także dwie spore miski, blaszkę lub formę odpowiedniej wielkości, łyżkę stołową, trzepaczkę, mikser i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i zrób miejsce w lodówce. Może przydać się też metalowa kratka, która ułatwi oblanie ciasta polewą.
ZOBACZ TAKŻE: Mężczyźni masowo kupują kobietom te kwiaty na Walentynki. To ogromny błąd
Jak przygotować idealne ciasto czekoladowe na Walentynki?
Pierwszym krokiem do przygotowania walentynkowego ciasta czekoladowego będzie rozbicie jajek i oddzielenie białek od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy następnie cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Powoli, ciągle mieszając, dodajemy 50 ml mleka i 50 ml oleju. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy do tej samej miski. Mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
![mieszanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/mieszanie_ciasta_b021c9d0c3.jpg)
Białka miksujemy do uzyskania gęstej piany, po czym dodajemy je do masy i mieszamy. Całość wykładamy na płaską blaszkę o wymiarach około 35 x 24 cm. Warto umieścić na jej dnie papier do pieczenia. Dokładnie wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ciasto w 180 st. C. przez 15 minut .
Po upieczeniu wykładamy ciasto na papier do pieczenia i delikatnie zawijamy je w rulon, na końcu zawijając brzegi papieru "w cukierek". Odstawiamy do wystygnięcia na przynajmniej 30 minut. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy je.
![rolowanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/rolowanie_ciasta_f0f188b526.png)
W misce miksujemy mleko skondensowane i śmietankę kremówkę. Dodajemy 100 g pokruszonych orzeszków ziemnych i mieszamy. Powstałą masę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto i zwijamy całość w rulon . Odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 min.
ZOBACZ TAKŻE: Masz w domu ziemniaki? W piątek ugotuj ten obiad, domownicy będą błagać o dokładkę
![zawinięte ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/zawiniete_ciasto_4742316613.jpg)
Rozpuszczamy czekoladę w rondelku lub w mikrofalówce, dodając 40 ml oleju. Dodajemy 100 g orzeszków ziemnych i mieszamy. Tak powstałą polewą oblewamy schłodzone ciasto. Studzimy przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Gotowe!
![gotowe ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/gotowe_ciasto_071aad5c50.jpg)
Przepis pochodzi z kanału @Cookrate-Cakes na YouTube.