Goniec.pl
milionerzy-wygral-milion

fragment programu „Milionerzy” TVN

Stało się, pan Jacek wygrał wczoraj milion w "Milionerach". Oto finałowe pytanie

24 Września 2021

Autor tekstu:

Mateusz Sidorek

Udostępnij:

Takich emocji widzowie programu „Milionerzy” nie czuli od bardzo dawna. Wreszcie stało się to, na co wszyscy czekają, włączając każdy odcinek popularnego teleturnieju. Pan Jacek Iwaszko dołączył do wąskiego grona osób, które udzieliły poprawnych odpowiedzi na wszystkie pytania zadane przez Huberta Urbańskiego. Prowadzący wręczył mu czek na milion złotych.

W czwartek 23 września w „Milionerach” jeden z uczestników przeszedł do historii polskiej edycji programu. Widzowie mogli czuć wielkie emocje do samego końca teleturnieju, a wszystko to dzięki pochodzącemu z Warszawy panu Jackowi Iwaszce. Muzykolog doczekał się tego wyjątkowego momentu i usłyszał pytanie za milion złotych.

nie żyje

Zmarł Zbigniew Galperyn

CZYTAJ DALEJ

Ten uczestnik, który zdążył już przejść do historii „Milionerów”, na co dzień pracuje w bibliotece w Narodowym Instytucie Fryderyka Chopina. Oprócz tego śpiewa w chórze, gra na akordeonie oraz gitarze. Gdy przyszła wielka chwila, by otrzymać czek na milion złotych, pan Jacek Iwaszko musiał odpowiedzieć na pytanie: „Kiedy rozpoczęło się drugie tysiąclecie?”.

Czwarty milioner w historii polskiej edycji programu

Pytanie finałowe w „Milionerach” mogło nie wydawać się zbyt wymagające, jednak historia programu dowodzi, że uczestnicy w wyniku stresu odpadali przy znacznie łatwiejszych wyzwaniach. Gdy gra toczy się o milion złotych, poziom nerwów prawdopodobnie sięga zenitu.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo

Pan Jacek nie dysponował już żadnym z kół ratunkowych, co jeszcze bardziej podkręcało całą atmosferę. Pytanie za pół miliona złotych okazało się tak trudne, że musiał wykorzystać wszystkie formy pomocy, by sobie z nim poradzić. Na koniec musiał odpowiedzieć, kiedy rozpoczęło się drugie tysiąclecie. Do wyboru miał – jak zwykle – cztery odpowiedzi:

A) 1 stycznia 1000 roku
B) 1 stycznia 1001 roku
C) 1 stycznia 2000 roku
D) 1 stycznia 2001 roku

Uczestnik nie zastanawiał się zbyt długo i bez problemów wskazał prawidłową odpowiedź, czyli „B”. W tym samym momencie pan Jacek stał się czwartym uczestnikiem teleturnieju, któremu udało się wygrać główną nagrodę. Wcześniej z czekiem na milion złotych studio opuścili Krzysztof Wójcik (2010), Maria Romanek (2018) i Katarzyna Kant-Wysocka (2019).

Droga do miliona

Zanim jednak pan Jacek dotarł do finału „Milionerów”, musiał poradzić sobie z szeregiem łatwiejszych i trudniejszych pytań. Szczególny problem miał z tym za pół miliona złotych. Wówczas pozbył się wszystkich kół zapasowych. Brzmiało ono: „Jednostka miary reaktywności reaktora jądrowego to?”. Do wybory miał:

A) euro,
B) złoty,
C) rubel,
D) dolar.

Poprawna odpowiedź to „dolar”, czyli „D”. Poniżej prezentujemy listę pytań, z którymi musiał zmierzyć się pan Jacek. Od tego, które usłyszał w eliminacjach, po to za 250 tysięcy złotych. By dostać się do programu, otrzymał zadanie: „Uszereguj strefy klimatyczne w kierunku od równika do biegunów”.

A) strefa umiarkowana,
B) strefa zwrotnikowa,
C) strefa równikowa,
D) strefa podzwrotnikowa.

Poprawna kolejność: C, B, D, A.

Pytanie za 500 zł - Która ze znanych bohaterek dziecięcej literatury „I biegu przyspiesza, i gna coraz prędzej, i dudni, i stuka, łomoce i pędzi”?:

A) Kaczka Dziwaczka Brzechwy,
B) Tuwimowska lokomotywa,
C) zła zima Konopnickiej,
D) Fredrowska małpa w kąpieli.

Poprawna odpowiedź: B.

Pytanie za 1000 zł – Dyskietkę:

A) skanowano w skanerze,
B) sprzedawano z rysikiem,
C) wynaleziono w Polsce,
D) zastąpiono pendrive’em.

Poprawna odpowiedź: D.

Pytanie za 2000 zł –Telazjoza to choroba pasożytnicza oczu. Których z wymienionych nie dotyka?:

A) nicieni,
B) psów,
C) kotów,
D) ludzi.

Poprawna odpowiedź: A.

Pytanie za 5000 zł – Na geometrii literą h najczęściej oznacza się w trójkącie jego:

A) podstawę,
B) środę ciężkości,
C) wysokość,
D) wierzchołek.

Poprawna odpowiedź: C.

Pytanie za 10 000 zł – Najkrótszą rzeką jest najdłuższa rzeka:

A) Europy,
B) Azji,
C) Ameryki Południowej,
D) Afryki.

Poprawna odpowiedź: A.

Pytanie za 20 000 zł – Zgodnie z Ewangelią wg św. Łukasza, Duch Święty podczas chrztu Jezusa zstępuje jako:

A) baranek,
B) ryba,
C) gołębica,
D) biała lilia.

Poprawna odpowiedź: C.

Pytanie za 40 000 zł – Który produkt naturalnie nie zawiera laktozy lub zawiera jej śladowe ilości?:

A) żółty ser dojrzewający,
B) pełne mleko w proszku,
C) ser twarogowy,
D) kefir.

Poprawna odpowiedź: A.

Pytanie za 75 000 zł – W myśl słynnego powiedzenia Alberta Einsteina nie gra w kości:

A) Juliusz Cezar,
B) Newton,
C) Bóg,
D) on sam.

Poprawna odpowiedź: C.

Pytanie za 125 000 zł – Wszystkie wydzielają zapach piżma. Tylko jeden to kuzyn selera. Który?

A) piżmak,
B) skunks,
C) wół piżmowy,
D) szczwół plamisty.

Poprawna odpowiedź: D.

Pytanie za 250 000 zł – Tytułowy bohater opery G. Rossiniego „Cyrulik Sewilski" nazywa się tak samo jak tytułowy bohater opery „Wesele Figara”:

A) Gioacchina Rossiniego,
B) Wolfganga Amadeusza Mozarta,
C) Ludwika van Beethovena,
D) Stanisława Moniuszki.

Poprawna odpowiedź: B.

Wygrałbyś główną nagrodę w "Milionerach"? 5 pytań o milion, które zadał Hubert Urbański

Pytanie 1 z 5

Który ssak się nie spoci?

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec.pl

Źródło: TVN

Mateusz SidorekAutor

Interesuję się literaturą, kinem europejskim oraz arthouse’owym i kulturą francuską w każdym wydaniu. Tworzyłem treści m.in. dla i-D Poland, Noizz, K MAG oraz Hiro.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: mateusz.sidorek@goniec.pl

Podobne artykuły

Jarosław Kaczyński na konferencji

Wiadomości

Internauci pytają, czy Jarosław Kaczyński zasnął na konferencji(VIDEO)

Czytaj więcej >

Wiadomości

Wiemy, czy powróci obowiązkowa służba wojskowa

Czytaj więcej >
Kaczyński

Wiadomości

Wpadka Jarosława Kaczyńskiego na konferencji prasowej

Czytaj więcej >

Wiadomości

Jarosław Kaczyński przekazał szczegóły ustawy o obronie ojczyzny

Czytaj więcej >
Ceny paliwa rosną

Wiadomości

Jedziesz autem na Wszystkich Świętych? Uważaj na ceny paliwa

Czytaj więcej >

Wiadomości

Druga dzisiaj dymisja w rządzie

Czytaj więcej >