Polska wędlina uchodzi za najgorszą w Europie. Skład może przerazić
Polska wędlina najgorsza w Europie? Niestety, tak wynika z rankingu jednego z popularniejszych serwisów kulinarnych. Mowa o popularnym obkładzie, który zajada na co dzień miliony Polaków. Okazuje się, że na jego niekorzyść może działać skład produktu. Jest też trochę zastrzeżeń co do wpływu wędliny na zdrowie człowieka.
Polska wędlina uznana za najgorszą w Europie
Polacy lubią spożywać wszelkiego rodzaju mięsa czy wędliny. Jedni uwielbiają chudsze, a drudzy nieco bardziej swojskie potrawy. W naszym kraju wyrabia się również dużo tego typu mięs oraz wędlin, które później znajdują się w kanapkach. Trudno więc uwierzyć w to, że jedna z nich została właśnie uznana za najgorszą w Europie .
A chodzi o salceson . Praktycznie polską tradycją jest spożywanie na śniadanie lub kolację kanapki z tym obkładem. Fascynacji Polaków nie podziela jednak popularny portal kulinarny “TasteAtlas”. W rankingu ustalonym przez serwis salceson wyprzedził inne wędliny, jak słowacką szynkę Liptovská saláma oraz amerykańską szynkę Smithfield. Ponadto, za lepsze uznano również niemiecki sülzwurst, słoweńską tlačenicę, francuską kiełbasę Andouille de Guémené, węgierską galaretę mięsną disznósajt, niemieckie kiełbaski Halberstädter Würstchen i kiełbasę Thüringer Leberwurst.
Krótko mówiąc, portal “TasteAtlas” uznał salceson za najgorszą wędlinę w Europie . Przemawiać ma za tym wiele czynników. To chociażby jego skład czy wpływ na zdrowie.

Unikaj salcesonu z tym składnikiem
Salceson to mieszanka wielu składników. Po zapoznaniu się z jego składem dużo osób może się zniechęcić, jednak są tacy, których fakt ten nie obrzydza. Zwłaszcza tych, którzy salcesonem zajadają się od wielu lat.
A więc, z czego robi się salceson? W jego składzie znajdują się takie składniki, jak chociażby głowizna wieprzowa lub cielęca, serca, żołądki, nerki, krew, tłuszcz, skórki czy okrawki mięsa . Gotowa masa umieszczana jest w osłonkach naturalnych lub sztucznych, po czym jest poddawana procesowi gotowania albo parzenia. Całość przyprawia się np. czosnkiem, kminkiem, pieprzem czy majerankiem i umieszcza w osłonkach.
Oczywiście, każdy region wyrabia własną formę salcesonu. Istnieje chociażby salceson biały, a także jego czarna odmiana, która zawiera dodatek krwi. Jednak, bez względu na pochodzenie, przy zakupie wędliny należy uważać na jeden dodatek.
Mowa o polepszaczach smaku. Zdecydowanie zaleca się unikanie salcesonu, który w swoim składzie zawiera azotyn sodu (E250) . To konserwant używany jako składnik mieszanki peklującej do mięsa. Przyczynia się on jednak do rozwoju raka. Dlatego tak ważne jest sprawdzanie składu produktu przed jego zakupem.
To jednak nie wszystko, o czym należy pamiętać, sięgając po kolejny plasterek salcesonu.
ZOBACZ: Żona Trzaskowskiego pokazała zdjęcie z Wielkanocy. Wszyscy patrzą tylko na jedno
Salceson a zdrowie człowieka
Należy sobie odpowiedzieć na pytanie, czy salceson jest zdrowy. Z jednej strony, wędlina ta to źródło łatwo przyswajalnego białka oraz kolagenu , który wpływa dobrze na skórę, stawy, włosy i paznokcie. Ponadto, jeżeli salceson zawiera dużo wieprzowiny, do naszego organizmy dostanie się duża dawka cynku . Poza tym, wyrób ten zawiera kwas foliowy, witaminy A, D, E i te z grupy B .
Są jednak negatywne strony spożywania salcesonu. Ma on dużo tłuszczu zwierzęcego, który obciąża układ pokarmowy. Ponadto podnosi poziom cholesterolu . Salcesonu, przynajmniej w nadmiernych ilościach nie powinny też spożywać osoby, które się odchudzają. Bowiem, wędlina ta jest wysokokaloryczna. Niestety zwiększa też ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Może też przyczynić się do otyłości. Salceson odradza się także osobom, które mają problem z trawieniem/układem pokarmowym.
A jak prezentują się wartości odżywcze salcesonu w 100 gramach? Otóż, zawarte jest w nim 250-300 kcal. Jeżeli chodzi o makroskładniki to znajdziemy w tych stu gramach 15-20 g białka, 20-25 g tłuszczu, 1-2 g węglowodanów oraz 800-1200 miligramów sodu.