Popularny produkt pilnie znika z półek. GIS ostrzega klientów, może być niebezpieczny
Niebezpieczny składnik został wykryty w jednym z popularnych produktów w polskich sklepach. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów i informuje o wycofaniu wyrobu mięsnego firmy Sokołów. Jedna grupa klientów powinna zachować szczególną ostrożność.
Niebezpieczny składnik w popularnym produkcie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek (2 grudnia) pilny komunikat do konsumentów. Produkt mięsny firmy Sokołów w trybie pilnym znika ze sklepowych półek. Poinformowano, że powodem wycofania jest niebezpieczny składnik, znamy szczegóły.
ZOBACZ: Auto wjechało w ogrodzenie szkoły, wśród rannych dzieci. Lądował LPR
GIS ostrzega przed popularnym produktem
Ostrzeżenie publiczne Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy popularnego produktu mięsnego producenta Sokołów. Wiadomo już, że przez znajdowanie się w nim niebezpiecznego składnika produkt może wywołać niepożądaną reakcję w organizmie części konsumentów. Szczególną ostrożność powinny zachować zwłaszcza te osoby, które GIS wymienia w komunikacie.
ZOBACZ: Nie żyje syn zaginionej kobiety. Tragedia pod komisariatem
Pilny komunikat GIS. Produkt mięsny może być groźny
GIS regularnie informuje o potencjalnych zagrożeniach dotyczących żywności lub wyrobów . Jak często jest podkreślane, ostrzeżenia te nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań, w tym zwrotu produktów do sklepu oraz wycofania ich z asortymentu. W najnowszym komunikacie GIS informuje o potencjalnie niebezpiecznym składniku w konserwie mięsnej marki Sokołów.
Komunikat GIS wynika z wykrycia niedeklarowanego składnika w produkcie sprzedawanego pod marką Sokołów. W informacji podano, że producent po otrzymaniu zawiadomienia zobowiązał się do przekazania komunikatu wszystkim odbiorcom wskazanej partii. Ponadto konsumenci mają zostać powiadomieni o konieczności wycofania produktu z obrotu handlowego i zwrotu. GIS zapewnił, że monitoruje proces wycofania produktu.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej w konserwie mięsnej stwierdzona została obecność alergenu białka soi.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną – wyjaśnia GIS.
GIS podał szczegółowe informacje na temat produktu. Chodzi o konserwę turystyczną – mielonkę wieprzową sterylizowaną o wadze 300 g z numerem partii: 03.03.2026 416A.E. Data minimalnej trwałości to 03.03.2026, a producentem wyrobu jest Sokołów SA, al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych – dodano w komunikacie.