Pokazała, co dzieje się z masłem w Lidlu. Wielu klientów będzie nie będzie zadowolonych
Producenci popularnych produktów coraz częściej stosują tzw. downsizing. Artykuły oferowane są klientom w mniejszych opakowaniach. Jak dostrzegła dziennikarka Katarzyna Bosacka kostka masła, która zazwyczaj ważyła 200 g, została odchudzona przez Lidl do 170 g. Niestety takich przykładów jest w sklepach coraz więcej…
"Downsizing" coraz częściej stosowany w sklepach
Popularna dziennikarka Katarzyna Bosacka od dłuższego czasu ostrzega swoich obserwatorów, aby zwracali uwagę na wagę produktów w trakcie codziennych zakupów . Celowe zmniejszanie wag lub ilości produktów w opakowaniu (tzw. downsizing) to praktyka niezwykle powszechna w dobie szalejącej inflacji.
- Downsizing znany jest od lat – to fakt, czekolady coraz rzadziej mają 100 g, a paczka chusteczek – 10 sztuk, ale w ostatnich miesiącach to zjawisko znacznie się nasiliło. P roducent zamiast podwyższać cenę, zmniejsza opakowanie ... Tym samym wydaje nam się, że produkt nie podrożał, ale często nie zauważamy, że po prostu się zmniejszył - wyjaśniała Bosacka.
Popularne masło w Lidlu "odchudzone" o 30 g
Jak trafnie dostrzegła dziennikarka "downsizing" dopadł również masło Pilos z Lidla, które obecnie waży tylko 170 g. - Hej Lidl Polska, 170 g, serio? - reaguje Katarzyna Bosacka, publikując zdjęcia masła.
Obniżenie gramatury masła staje się coraz bardziej powszechną praktyką producentów. - Gdy kiedyś przychodziliśmy do sklepu, to nasz konsumencki zmysł był spokojny, kiedy kupowaliśmy masło, bo wiedzieliśmy, że ono może mieć w kostce 250, zwykle 200 gramów. W tej chwili mamy masła, które mają 180 albo 170 gramów , a nawet ostatnio widziałam masło, które jest niby wielkości standardowej, ale ma tylko 1 00 gramów, bo jest po prostu cieńsze - alarmowała Bosacka w programie "Obgadane".
Warto zachować czujność podczas zakupów
Przykładów "downsizingu" jest więcej. W ostatnich miesiącach zmniejszyła się gramatura wielu czekolad, ptasiego mleczka, jogurtów czy herbaty . Najbardziej dziennikarkę zaskoczyło jednak pomniejszone opakowanie mąki.
- Myślę, że downsizing już dziś nikogo nie zaskakuje, ale warto zdawać sobie z niego sprawę i sprawdzać gramaturę produktów spożywczych oraz cenę za 1 kilogram/1 litr! Ale, że m ąka zaczyna mieć 900 g zamiast 1 kg to już jest naprawdę szokujące - napisała w ostatnim czasie dziennikarka na swoim Facebooku.
Źródło: facebook.com/ Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"