Pojedynek Biedronki i Lidla na pomidory. Naukowcy zbadali poziom pestycydów
Wojna cenowa między Biedronką i Lidlem stała się już niemalże kultowa. Oba dyskonty zaciekle walczą o klientów, oferując kolejne obniżki cen i coraz szerszy asortyment. Niestety, jak okazało się podczas ostatniego badania jabłek, na drugi plan wciąż spychana jest jakość sprzedawanych produktów. Czy tak samo jest w przypadku pomidorów? To właśnie je Fundacja Pro Test wzięła teraz pod lupę.
Kolejny test Lidla i Biedronki, czyli pojedynek dyskontów na pomidory
Przypomnijmy, że ostatni “jabłkowy” pojedynek wygrała w cuglach Biedronka, która oferuje owoce zawierające o połowę mniej pestycydów niż w analogicznym produkcie sprzedawanym w Lidlu. Teraz natomiast przyszedł czas na przebadanie uwielbianych przez Polaków pomidorów malinowych. Jak przekazała fundacja Pro Test, analizę przeprowadzono w akredytowanym laboratorium. Zarówno pomidory z Lidla, jak i Biedronki pochodziły z Polski.
Zanim ujawnimy jednak, która sieć zwyciężyła najnowszy test, przedstawmy wyniki, zgodnie z którymi w jednej z próbek wykryto pozostałości jednego pestycydu - fluopyramu, zaś w drugiej aż trzech pestycydów - cyjanotraniliprolu, pirymetanilu i jonu bromkowego.
Warto zastrzec jednak, że obecność tego ostatniego związku może być spowodowana jego naturalnym poziomem występującym w badanych roślinach. Fluopyram to z kolei środek do zwalczania pleśni i grzybów, cyjanotraniliprol to środek do zwalczania szkodników, a pirymetanil to fungicyd zwalczający grzyby.
Biedronka oferuje lepsze pomidory? Lidl odpowiada oświadczeniem
Nadszedł czas na ostateczne rozstrzygnięcie. Dyskontem, który proponuje swoim klientom pomidory malinowe zawierające mniej pestycydów ponownie okazała się być Biedronka (Pro Test zaznacza, że ilości wszystkich wykrytych pozostałości pestycydów mieszczą się w normach prawnych). W obliczu tych niekorzystnych dla Lidla rezultatów, sieć postanowiła zabrać głos i natychmiast opublikowała wyjaśnienie.
W odniesieniu do przedstawionego badania pomidorów, podkreślamy, że w świetle prawa wyniki te są bardzo dobre. Wyniki porównywanych pomidorów konwencjonalnych niemal dorównują produktowi ekologicznemu - przekazano.
Lidl zastrzega jednocześnie, że suma wszystkich trzech wykrytych pestycydów nie przekroczyła 6 proc. wykorzystania dopuszczonych limitów prawnych, podczas gdy “w produkcie konkurencji wynik ten dla pojedynczej substancji jest 2,6 razy większy (14,8 proc.)”.
W tych warzywach i owocach jest najwięcej pestycydów
Celem uspokojenia wielu zmartwionych przedstawionymi informacjami klientów podkreślmy, że obecność pestycydów w kupowanych przez nas warzywach i owocach nie jest zjawiskiem nowym. Taki towar kupić można nie tylko w dużych sieciach handlowych, ale także i na bazarkach.
Inspekcja Sanitarna przeprowadziła nawet badania, które wykazały, że najwięcej pozostałości pestycydów znajduje się w papryce, jarmużu, pomidorach, selerze i szpinaku. Jeśli natomiast chodzi o owoce, na czarnej liście znalazły się winogrona i truskawki.
Źródło: Interia