Niesłychane, w jaki sposób można podać kompot z suszu w Wigilię. Prawdziwy hit, Polacy łapią się za głowy
Kompot z suszu to jedna z tradycyjnych potraw, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Wszystko przez zapach i smak przywołujący świąteczne wspomnienia oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Okazuje się, że w niektórych rejonach Polski danie to występuje nie tylko w formie napoju, ale także pełnoprawnej zupy. Zdradzamy, w czym tkwi sekret tej nietypowej formy podania.
To dlatego kompot z suszu gości na wigilijnym stole
Kompot z suszu to dla wielu nieodłączny element wigilijnego stołu . Napój ten to bogactwo witamin oraz źródło błonnika pokarmowego, który poprawia działanie jelit, trawienie i zapewnia szybsze uczucie sytości. Nie każdy jednak wie, skąd potrawa ta wzięła się w polskiej tradycji . Okazuje się, że jej geneza sięga wielu wieku wstecz, gdy kompot miał chronić przed złymi mocami i zapewniać długowieczność. Same owoce dodawane do napoju również miały swoją symbolikę. Jabłka nawiązywały do miłości i pokoju, gruszki do siły oraz pieniędzy, figi zapewniały płodność, a śliwki chroniły przed niebezpieczeństwem.
Jak się okazuje, na przestrzeni lat potrawa ta zyskała wiele nowych sposobów podania . Jeden z nich zakłada spożywanie suszu, jako zwykłej zupy. Wymaga to jednak dodania kluczowego składnika. Oto szczegóły i przepis od jednej z ikon polskiej kuchni.
Jak przygotować idealny kompot z suszu?
Głównym składnikiem dodawanym do kompotu są oczywiście wspomniane suszone owoce. To właśnie one nadają mu nietypowego smaku, który wielu kojarzy się z wigilijną kolacją. Niestety ze względu na specyfikę całej potrawy ma ona zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników . Są jednak sposoby na przyrządzenie kompotu w taki sposób, aby smakował niemal każdemu.
Okazuje się, że cała magia tkwi w dodaniu kilku przypraw i dodatków . Wśród nich wymienić można miód, laski cynamonu, kilka goździków oraz gwiazdki anyżu. Przygotowując kompot w ten sposób, wystarczy jedynie zalać suszone owoce wodą w temperaturze pokojowej, moczyć przez około pół godziny, a następnie zagotować przez około 10 minut na małym ogniu. Wspomniane wcześniej dodatki warto dodać już na etapie moczenia, aby smak był jeszcze lepszy i słodszy.
Przyrządzając kompot z suszu, pamiętać należy również o odpowiedniej wielkości garnka , ponieważ owoce w trakcie gotowania mocno pęcznieją. Potrawa najsmaczniejsza jest natomiast kilka godzin po ugotowaniu, dlatego najlepiej przyrządzić ją minimum dzień przed wigilią. To właśnie wtedy smak będzie najlepszy i najbardziej aromatyczny.
Kompot z suszu jako wigilijna zupa?
Dla wielu zaskoczeniem może być fakt, że kompot z suszu może występować również w formie pełnoprawnej zupy . Okazuje się, że taką opcję podania preferuje spora część Polaków. Sama różnica w przyrządzaniu względem zwykłego kompotu jest naprawdę niewielka. Cała magia tkwi w dodaniu do potrawy jednego składnika.
ZOBACZ: Idealny przepis na świąteczne pierniki. Ewa Wachowicz zdradziła, jak je przygotowuje
Jest nim oczywiście makaron, który nieco zagęści zupę oraz pozwoli się nią bardziej nasycić . Przepisem na tego typu formę podania podzieliła się nawet znana z anteny telewizji Polsat Ewa Wachowicz . Okazuje się, że cały sposób przygotowania jest naprawdę prosty i zajmie mniej niż godzinę.
Susz namoczyć. Wraz z wodą przełożyć do garnka. W razie potrzeby uzupełnić płyn. Wrzucić cynamon i goździki. Przykryć i gotować do miękkości. Owoce i przyprawy przełożyć do miski. Wywar posłodzić. Dodać sok z cytryny. Można zagęścić zasmażką. Podawać z makaronem - można przeczytać na stronie znanej ekspertki kulinarnej.