Kilka krajów zakazało sprzedaży tej ryby. Polacy się nią zajadają
Ryby to dla wielu Polaków jeden z największych przysmaków. Okazuje się jednak, że jedna z chętniej spożywanych odmian może być niebezpieczna dla zdrowia. Niektóre kraje już teraz zdecydowały się wycofać ją ze sprzedaży. Wiemy, jak sprawa wygląda w Polsce. Na jaki gatunek warto uważać podczas nadchodzących świątecznych zakupów?
Popularna ryba na celowniku
W tym przypadku mowa o rybie maślanej, która wśród wielu uchodzi za prawdziwy rarytas . Wszystko przez jej bogaty i delikatny smak. Nie każdy jednak wie, że nazwa odmiany obejmuje kilka gatunków ryb. Niestety mimo ich smaku są one w większości bardzo tłuste i ciężkostrawne dla człowieka . Najgorzej sytuacja wygląd w przypadku odmiany eskolar oraz kostropak. Zawierają one bowiem trudne do strawienia estry woskowe, które mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Czym grozi spożycie ryby maślanej?
Warto jednak pamiętać, że sporadyczne jedzenie ryby maślanej nie powinno wywoływać większych trudności z trawieniem. Gorzej sytuacja wygląda w przypadku częstego spożywania jej mięsa. W takiej sytuacji dojść może nawet do tłuszczowej biegunki , która jest efektem działania wspomnianych estrów woskowych. Wszystko przez to, że nasz organizm nie jest przystosowany do trawienia tego typu tłuszczy.
ZOBACZ: Chciała kupić lody w Lidlu. Zszokowana natychmiast chwyciła za telefon
Sama biegunka to jednak jedynie wierzchołek problemów , do których może dojść po spożyciu niektórych odmian ryby maślanej. Wśród skutków ubocznych można bowiem wyróżnić również zawroty głowy, wysypkę, trudności w oddychaniu oraz opuchliznę języka. Ze wstępnych analiz naukowców wynika także, że częste spożywanie estrów woskowych może prowadzić do nadmiernego przeciążenia wątroby.
Należy dodać, że ze szczególnie nieprzyjemnymi skutkami spożycia ryby maślanej mogą spotkać się alergicy . W tym przypadku dojść może do niebezpiecznych wysypek, problemów z oddychaniem oraz obrzęków. W tym przypadku szczególną ostrożność zachować powinny osoby uczulone na ryby i owoce morza.
Czy ryby maślane zostaną wycofane z Polski?
Ze względu na niebezpieczeństwo wiążące się ze spożywaniem ryb maślanych wiele państw zdecydowało się wprowadzić regulacje dotyczące ich sprzedaży i etykietowania. Już teraz części odmian nie można kupić w Japonii oraz we Włoszech . Ponadto Unia Europejska oraz Stany Zjednoczone wymagają odpowiednich informacji na etykietach produktów, które przestrzegają przed niebezpiecznymi dla zdrowia skutkami spożycia opisywanego mięsa.
ZOBACZ: Najlepsze domowe sposoby na przeziębienie. Ta "zapomniana" mikstura potrafi zdziałać cuda
W samej Polsce ryba maślana jest jednak dostępna w sprzedaży i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić w najbliższym czasie. Wiedząc jednak o konsekwencjach jej spożycia, warto ograniczać jej ilość w codziennej diecie. Według ekspertów należy ją bowiem jeść jedynie w niewielkich ilościach i w towarzystwie innych, lekkostrawnych dodatków.