Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Fakty > GIS wycofuje kilka partii serów firmy Cahills Farm Cheeses. Powodem bakterie listeriozy
Klaudia Bochenek
Klaudia Bochenek 03.08.2021 11:39

GIS wycofuje kilka partii serów firmy Cahills Farm Cheeses. Powodem bakterie listeriozy

niebieski tekst goniec.pl na białym tle
Marek BAZAK/East News (zdj. ilustracyjne)

GIS pilnie wycofuje kilka partii popularnych serów firmy Cahills Farm Cheeses. W produktach wykryto bakterie listeriozy, które mogą doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego. W przypadku zauważenia u siebie objawów choroby należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

W sklepach w całej Polsce wycofywane jest kilka partii serów popularnej firmy. Ryzyko zakażenia się listeriozą jest dość wysokie, odpowiednie organy monitorują sprawę w placówkach.

GIS wycofuje kilka partii serów

GIS w trybie nagłym zadecydował o wycofaniu ze sklepów w całej Polsce kilku partii serów irlandzkiej firmy Cahills Farm Cheeses. W produktach wykryto bakterie Listeria monocytogenes.

Decyzja GIS dotyczy następujących serów: Irish cheddar with Irish Porter, Original Irish Whiskey, Red Wine, Original Irish Cream Liqueur, Wild Blueberries & Vodka o numerze partii od 21109 do 21141 włącznie. Termin przydatności do spożycia jest od 24 sierpnia 2021 r. do 12 listopada 2021 r.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo

Wycofanie tych partii dotyczy wyżej wymienionych serów we wszystkich gramaturach. GIS apeluje o zwrócenie lub wyrzucenie sera, jeśli mamy go w domu. Jeśli doszło do spożycia, należy obserwować swój organizm.

Początkowo niebezpieczne bakterie stwierdzono w tylko jednej partii sera. Szybko jednak podjęto decyzję o wycofaniu kolejnych, powiązanych partii.

Jakie są objawy listeriozy?

Listeriozą najczęściej możemy zarazić się, jedząc surowe jarzyny, owoce, surowe, gotowane, mrożone lub wędzone mięsa, ryby oraz niepasteryzowane produkty mleczne. U osób z obniżoną odpornością może dojść nawet do posocznicy i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu.

Jakie są objawy listeriozy? Zazwyczaj po 1-2 dniach od spożycia skażonego produktu pojawia się gorączka, dreszcze, bóle mięśniowe, wymioty, biegunka oraz ogólne zmęczenie - objawy te trwają kilka dni.

U niektórych osób może wystąpić światłowstręt, drgawki oraz zaburzenia równowagi. Leczenie listeriozy polega na podawaniu antybiotyków dożylnie, używa się też leków wspomagających. Leczenie może potrwać od 3 do 8 tygodni.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]

Źródło: GIS, MedOnet

Tagi: