Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Wiadomości > GIS ostrzega. Ziele angielskie wycofane ze sklepów
Maria Glinka
Maria Glinka 10.11.2021 18:58

GIS ostrzega. Ziele angielskie wycofane ze sklepów

Ziele angielskie
Pixabay.com Enotovyj

GIS ostrzega przed kolejnymi niebezpiecznymi produktami. Niezdatne do spożycia są trzy marki ziela angielskiego od znanego producenta. Wszystko z powodu wykrycia Salmonelli.

Każdy, kto zakupił przyprawy powinien powstrzymać się od ich spożycia. Bakteria może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

GIS ostrzega przed zielem angielskim

GIS opublikował kolejny komunikat w sprawie niebezpiecznej żywności. To już drugie ostrzeżenie od początku listopada.

Tym razem wadliwe okazały się trzy marki ziela angielskiego. Za produkcję odpowiada firma LEVANT Foods Sp. z.o.o., oddział we Wrześni. Przyprawy pochodzą z Meksyku.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo

W związku z tym GIS zaleca, aby unikać produktu VITPOL Ziele Angielskie o numerze partii 19117/991. Na opakowaniu widnieje data minimalnej trwałości 08.2023.

Ostrzeżenie GIS obejmuje także ziele angielskie Rustica. Wadliwa okazała się partia o numerze 23517/99 i dacie minimalnej trwałości 08.2023.

Trzeci, groźny produkt to ziele angielskie Portland. Nieprawidłowości wykryto w partii 23517991. Data minimalnej trwałości tej przyprawy to 08.2023.

Przyprawy skażone Salmonellą. Nie wolno ich spożywać

GIS tłumaczy w oficjalnym komunikacie, że spółka już rozpoczęła procedurę wycofywania wadliwych produktów z obrotu handlowego. Organy Inspekcji Sanitarnej monitorują te działania.

Dlaczego firma zdejmuje ze sklepowych półek popularne przyprawy? W trakcie badań okazało się, że jeden ze składników wykorzystywany do ich produkcji był zanieczyszczony Salmonellą.

Ta groźna bakteria może prowadzić do zakażenia organizmu, które ujawnia się po 8-12 godzinach od spożycia zanieczyszczonego produktu. W przypadku łagodnego przebiegu choroby, przyjmowanie antybiotyków nie jest konieczne, a objawy znikają po kilku dniach.

Jednak najczęściej występuje salmonella żołądkowo-jelitowa. Wśród symptomów mogą pojawić się m.in. bóle głowy, nagłe bóle brzucha (przypominające kolkę), biegunka, nudności, wymioty gorączka.

W związku z tym GIS prosi klientów o ostrożność. Każdy, kto zakupił wadliwą partią przypraw nie powinien jej spożywać przed obróbką termiczną.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec.pl

źródło: gov.pl, Radio Zet

Tagi: