Walentynkowy obiad za 16 zł. Składniki kupisz w Biedronce lub w Lidlu
Walentynki wcale nie muszą być drogie. Udowodniła to znana użytkownikom TikToka @marchewa92, która przygotowała pyszny obiad za zaledwie 16 zł. Wszystkie składniki są dostępne w Biedronce, Lidlu i innych supermarketach. Ten przepis przypadnie do gustu niemal wszystkim.
Walentynkowy obiad nie musi być drogi
Walentynki to dzień, w którym wiele par wybiera się na randki do restauracji. Zakochani dysponujący grubszymi portfelami skuszą się z pewnością na walentynkową kolację u Magdy Gessler lub na degustacje popisowych dań w lokalach innych kucharzy. Nie oznacza to jednak, że skromny budżet uniemożliwia świętowanie.
Wspólne przygotowywanie posiłku może być wspaniałą rozrywką i sposobem na zacieśnienie relacji. Również składniki wcale nie muszą kosztować majątku. Wystarczy, że masz w kieszeni 16 zł.
![paragon](https://images.iberion.media/images/origin/paragon_e8977b794e.png)
Walentynkowy obiad za grosze
Jak przygotować kolację walentynkową autorstwa użytkowniczki TikToka @marchewa92? Najpierw trzeba wybrać się do Biedronki lub Lidla po kilka produktów. Będziesz potrzebować mleczka kokosowego w puszce, łuskanego słonecznika, czosnku, trzech dużych marchewek, natki pietruszki, kulki mozzarelli i sześciu małych pomidorków.
Po zakupach można przejść do przygotowania posiłku. Marchewkę pokrój za pomocą noża lub szatkownicy. Przełóż ją na suchą patelnię i zalej 100 ml wody. Gotuj pod przykryciem przez około 5 min. W międzyczasie posiekaj drobno obrany czosnek, a następnie dodaj go do marchewki.
ZOBACZ TAKŻE: Masz w domu ziemniaki? W piątek ugotuj ten obiad, domownicy będą błagać o dokładkę
Co ugotować na Walentynki?
Wszystko podlej mleczkiem kokosowym i pogotuj z 10 minut — radzi @marchewa92 w najnowszym filmie.
Kiedy marchewka z czosnkiem i mleczkiem będzie już gotowa, dodaj startą na tarce mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj, ale nie wcześniej przerwij gotowanie. Na suchej patelni upraż łuskany słonecznik. Wywar z poprzedniej patelni wyłóż na talerze i posyp słonecznikiem. Udekoruj natką i pomidorkami.
![kobieta obiad](https://images.iberion.media/files/kobieta_obiad_e304b561af.avif)
![obiad](https://images.iberion.media/files/obiad_78ee65ebe2.avif)