Pyszne i soczyste kotlety mielone. Kuroń dodaje jedną przyprawę, niepowtarzalny smak
Kotlet mielony to przysmak, który zapewne systematycznie pojawia się w naszych domach jako kluczowy składnik obiadu. Znakomicie skomponuje się z wieloma dodatkami, m.in. z ziemniakami oraz bukietem surówek i zachwyci swoim smakiem niejedną osobę. Jakub Kuroń, syn Jacka, zdradził, co dodaje podczas przygotowywania mięsa na kotlety. Ta przyprawa sprawia, ze potrawa smakuje wyśmienicie.
Kotlety mielone - Jakub Kuroń zdradza, co powinniśmy do nich dodać
Kotlety mielone to jedna z kluczowych potraw, królujących na polskich stołach. Znakomicie sprawdzi się podczas codziennego obiadu, jak i świątecznej uczty. Zwykle towarzyszą mu ziemniaki oraz bukiet surówek, jednak świetnie będzie smakował z innymi dodatkami, chociażby z buraczkami czy potrawami z kapusty.
Jego wykonanie wydaje się banalnie proste, a co za tym idzie, szybkie. Zapewne osoby przyrządzające je mają swoje tajniki, dzięki którym kotlety smakują wyśmienicie, a domownicy niemal będą prosić o dokładkę.
A czego do kotletów mielonych dodaje Jakub Kuroń, syn Jacka? Okazuje się, że mięso doprawia przyprawą, która znajdzie się niemal w każdym domu, a sprawia, że to mięsne danie nabiera ciekawego smaku i wyrazistości.
Jakub Kuroń uwielbia gotować i chętnie przygotowuje kotlety mielone
Syn Jacka Kuronia, Jakub, chętnie dzieli się z internautami swoimi przepisami. Zdradza tajniki kulinarne i pomaga swoim czytelnikom wznieść się na wyżyny swoich możliwości i sprawić, że sztuka gotowania stanie się dla nich banalnie prosta, a nawet może okazać się przyjemnością i sprawiać radość.
ZOBACZ TAKŻE : Cztery polskie regiony zostały wyróżnione przez słynny Przewodnik Michelin
Na swojej stronie, gdzie publikuje przepisy, zdradził również recepturę na smaczne i soczyste kotlety mielone. Nie ukrywał, że nauczył się go od ojca, który, według syna, był w ich robieniu mistrzem. Podkreślił, że choć razem eksperymentowali w kuchni, obecnie chętnie sięga po klasykę.
Ten składnik odmieni kotlety mielone
Co, według Jakuba Kuronia, powinniśmy dodać, by stworzyć idealne kotlety mielone? Na pierwszy rzut idzie mięso mielone wieprzowe z łopatki lub z karkówki. W przepisie syn legendarnego kucharza zaznaczył, że potrzebujemy go pół kilograma. Do tego należy dodać jedną czerstwą bułkę pszenną, szklankę mleka, jedną dużą cebulę, jedno jajko, bułkę tartą do obtoczenia przygotowanych kotletów oraz pięć łyżek oleju roślinnego, którego użyjemy do smażenia.
Mamy podstawę, teraz przejdźmy do dodatków. Jakub Kuroń w przepisie zdradził, jakie powinniśmy dodać przyprawy. Oprócz soli i pieprzu poleca on doprawić mięso jedną łyżeczką majeranku . To właśnie on doda potrawie wyrazistego smaku i aromatu i sprawi, że standardowy kotlet mielony stanie się jeszcze smaczniejszą potrawą .