Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Przepis na aromatyczny świąteczny bigos Kuroniów. Rodzina będzie zachwycona
Paweł Sekmistrz
Paweł Sekmistrz 16.12.2022 15:55

Przepis na aromatyczny świąteczny bigos Kuroniów. Rodzina będzie zachwycona

Bigos Jakuba Kuronia
kuron.com.pl / zdjęcie pochodzi ze strony Jakuba Kuronia - kuron.com.pl - i jest zobrazowaniem potrawy przyrządzonej z przepisu tegoż, również pochodzącego ze strony kuron.com.pl

Jakub Kuroń podzielił się ze swoimi fanami przepisem na wyjątkowy świąteczny bigos. Potrawa z pewnością zaspokoi najbardziej wymagających smakoszy i sprawi, że tegoroczne Boże Narodzenie będzie niezapomniane.

Jakub Kuroń i jego przepis na świąteczny bigos

Jakub Kuroń to postać ze wszech miar nietuzinkowa. Talent kucharski to u niego wręcz dziedzictwo genetyczne - jest wszak synem legendy polskiej gastronomii, wspaniałego Macieja Kuronia.

Maestro prowadzi stronę internetową, na której dzieli się z fanami przepisami na zachwycające potrawy - te tradycyjne i te bardziej wyszukane. Można na niej zakupić również książkę napisaną przez mężczyznę, zatytułowaną "Kuroniowie przy stole" (i to ze specjalną dedykacją!)

Strona KURON.COM.PL to wyjątkowe źródło wiedzy dla każdego, kto lubi gotować i chciałby wprowadzić do swojej kuchni nieco magii. Tej nie zabraknie z pewnością podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia - i właśnie na tę okazję Jakub Kuroń przygotował wyjątkowy rarytas.

Na stronie KURON.COM.PL odnajdziemy przepis na "Bigos świąteczny Kuroniów", który jak podkreśla sam kucharz - jest dla niego "rzeczą świętą". Co będzie potrzebne do przygotowania tej potrawy i jak ją wykonać?

Wyjątkowy świąteczny bigos

Jakub Kuroń poleca, by koniecznie zaopatrzyć się w dwa kilo kiszonej kapusty, 300 g wędzonego boczku, 500 g wędzonej kiełbasy, 200 g suszonych śliwek, jedną łyżeczkę ziołowego pieprzu, 30 g suszonych grzybów, łyżeczkę nasion kminku, osiem ziaren ziela angielskiego, cztery liście laurowe, łyżkę suszonego majeranku, 600 g pieczeni (najlepiej z karkówki), dwie łyżki oleju roślinnego oraz naturalnie sól i pieprz.

Gotowanie bigosu wedle przepisu Jakuba Kuronia, pochodzącego ze strony KURON.COM.PL przebiega w następujący sposób. Po pierwsze, grzyby musimy namoczyć w wodzie. Następnie w garnku z olejem roślinnym podsmażamy boczek, uprzednio pokrojony w kostkę.

Później dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy przez ok. pięć minut na średnim ogniu. Teraz czas dołączyć posiekaną kapustę. Mieszamy, dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w których się moczyły.

Teraz czas na suszone śliwki, karkówkę oraz przyprawy. Całość pozostawiamy na ok. 5-6 godzin na najniższym poziomie pracy kuchenki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Zdjęcie użyte w artykule pochodzi ze strony KURON.COM.PL i stanowi zobrazowanie potrawy wykonanej przez Jakuba Kuronia wedle przepisu, który znajduje się pod >>TYM ADRESEM<<

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Źródło: kuron.com.pl

Tagi: Jakub Kuroń