Planujesz grilla w weekend? Pozornie niegroźny błąd popełnia większość Polaków
Lato dla wielu to czas błogiego wypoczynku oraz spotkań z bliskimi. Podczas tej drugiej aktywności wielu Polaków decyduje się na przygotowanie posiłku z grilla. Okazuje się jednak, że wielu z nich popełnia poważne błędy. Sprawdź czego unikać podczas przyrządzania jedzenia na świeżym powietrzu.
Na co trzeba uważać podczas grillowania?
Grillowanie to jeden z ulubionych sposobów na spędzanie wolnego czasu przez Polaków. Aktywność ta stała się tak popularna, że wielu nie wyobraża sobie majówki czy letnich wieczorów bez jedzenia wprost z przydomowego paleniska. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia liczne błędy , które wpływają na jakość serwowanych posiłków. Oto czego warto się wystrzegać, aby wprowadzić swoją plenerową kuchnię na wyższy poziom.
Wiele osób podczas przygotowywania grilla decyduje się na natłuszczenie kratki, która trafia nad palenisko . Tego typu praktyki mogą mieć niestety skutek odwrotny do zamierzonego. Dzięki temu potrawy, zamiast smażyć, zaczną się przypalać . Jak podkreśla amerykański pisarz, szef kuchni i ekspert w dziedzinie grillowania Meathead Goldwyn o wiele lepiej jest natłuścić samo mięso, rybę czy warzywa.
Tak powinno się przygotować mięso przed grillowaniem
Pozostając przy kwestii tłuszczu, warto przed usmażeniem mięsa usunąć z powierzchni jego nadmierną ilość . Dzięki temu przygotowana potrawa będzie nie tylko smaczniejsza, ale przede wszystkim zdrowsza dla naszego organizmu. Podczas samego smażenie dobrze także ograniczyć przewracanie żywności na drugą stronę. Jak się okazuje, wystarczy zrobić to jedynie raz . Wstrzymać się warto również przed jej nakłuwaniem. Pozwoli to zachować lepszy wygląd przygotowanego posiłku, a także nie pozbawi go soków , które są w stanie polepszyć jego smak.
ZOBACZ: Masz taki pieprzyk? Natychmiast biegnij do lekarza, jeśli zauważysz pozornie błahą rzecz
Sporo kulinarnych grzechów Polacy popełniają także w związku z samą obróbką termiczną mięsa. Wiele osób na ruszt nakłada żywność wprost z lodówki . Okazuje się, że może to negatywnie wpływać na jej smak oraz późniejszy czas smażenia. Według specjalistów mięso powinno odczekać ok. 30 min po wyciągnięciu z niskiej temperatury. Wstrzymać się również powinno od wcześniejszego obsmażania jedzenia przed wrzuceniem go na ruszt. Przez to mięso może być spalone na zewnątrz i surowe w środku .
Kluczowa jest także czystość i higiena
Przy grillowaniu należy także zwrócić uwagę na czystość i higienę. Z tego powodu powinniśmy unikać smażenia na brudnym ruszcie. Po pierwsze należy wiedzieć, że jedzenie położone na niezbyt czystym palenisku, szybko zacznie przywierać . Same resztki z poprzedniego smażenia mogą również przeniknąć do przygotowywanej potrawy, a następnie wraz z licznymi zanieczyszczeniami trafić do naszego organizmu.
ZOBACZ: Oszukują Polaków na mięsie. Nie zauważysz, możesz się zatruć
Wystrzegać powinniśmy się również używania tych samych sztućców do surowego i przygotowanego jedzenia. Na surowym mięsie mogą znajdować się bowiem niebezpieczne bakterie , tj. Salmonella, Listeria, Campylobacter i Escherichia coli. Ich pojawienie się w naszym organizmie może wywołać niebezpieczne reakcje, a także spowodować zagrożenie naszego życia. Po kontakcie z surowymi produktami powinniśmy także pamiętać o dokładnym umyciu rąk.