Pilny komunikat sieci sklepów. Wycofują 10 produktów mięsnych, ważny powód
W związku z rosnącym zagrożeniem epidemiologicznym jedna z sieci sklepów poinformowała o natychmiastowym wycofaniu mięsa z wybranych partii. To kolejny sygnał, że problem ptasiej grypy nie dotyczy już tylko ferm i hodowli, ale zaczyna mieć bezpośredni wpływ na konsumentów.
Sytuacja epidemiologiczna w Polsce jest poważna
Z danych Głównego Inspektoratu Weterynarii wynika, że od początku 2025 roku w Polsce potwierdzono już ponad 70 ognisk ptasiej grypy . Wirus uderzył z wyjątkową siłą w województwo wielkopolskie, gdzie w miejscowościach Zaparcin i Będlewo konieczna była utylizacja aż miliona kur niosek.
To działanie miało na celu powstrzymanie dalszego rozprzestrzeniania się wirusa H5N1 w regionie o dużym zagęszczeniu ferm przemysłowych. Jak poinformował Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu , Grzegorz Wegiera, likwidacja stad była trudną , ale konieczną decyzją, podjętą zgodnie z obowiązującymi procedurami sanitarnymi.
Niepokojący incydent odnotowano również na Warmii i Mazurach, gdzie w lesie nieopodal Janowca Kościelnego znaleziono porzucone, padłe ptaki. Przeprowadzone badania potwierdziły obecność wirusa H5N1 wśród zwierząt.
Wciąż nie jest jasne, skąd one pochodziły, jednak specjaliści nie wykluczają nielegalnego pozbycia się zakażonych ptaków przez hodowców próbujących uniknąć strat i sankcji. Służby weterynaryjne prowadzą w tej sprawie dochodzenie.
Stanowcza reakcja sieci
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na stronie internetowej Auchan , decyzja o wycofaniu mięsa drobiowego dotyczy produktów, które trafiły do sprzedaży, mimo że surowiec użyty do ich produkcji pochodził z obszaru objętego nadzorem weterynaryjnym w związku z występowaniem wirusa H5N1.
Firma Wipasz S.A. , będąca jednym z głównych dostawców mięsa do tej sieci, poinformowała o ryzyku dopiero po tym, jak produkty trafiły do sklepów. Auchan nie czekało z reakcją – natychmiast rozpoczęto proces wycofywania wskazanych partii z półek, jednocześnie publikując jasny komunikat do klientów.
Odbiorcom zalecono niespożywanie mięsa i dokładne sprawdzenie, czy ich zakup nie pochodzi z serii objętej komunikatem. Klienci, którzy posiadają potwierdzenie zakupu, mogą bez problemu oddać produkt w najbliższym sklepie i uzyskać pełny zwrot pieniędzy.
Auchan przedstawił także dokładną listę wycofanych ze sprzedaży produktów drobiowych. Obejmuje ona m.in.: udo z kurczaka luz (nr art. 69938), skrzydło z kurczaka luz (69940), filet z kurczaka luz (69942), żołądki z kurczaka luz (69943), podudzie z kurczaka luz (69944), serce (69945) oraz wątrobę z kurczaka luz (69946) – wszystkie z datą przydatności 2 lub 4 kwietnia 2025 roku. Dodatkowo usunięto z półek również: ćwiartkę z kurczaka luz (245270), mięso z uda kurczaka luz (344594) oraz polędwiczki z piersi kurczaka luz (677578) .
ZOBACZ TAKŻE: Nie żyje 59-latek, wjechał prosto pod pociag. Tragedia w polskiej miejscowości
Zagrożenie nie kończy się na mięsie
Choć ptasia grypa kojarzona jest głównie z drobiem i mięsem pochodzenia ptasiego, naukowcy podnoszą alarm dotyczący potencjalnego ryzyka obecności wirusa również w innych produktach pochodzenia zwierzęcego . Najnowsze analizy wskazują, że H5N1 może przetrwać w serach produkowanych z mleka niepasteryzowanego .
Dotyczy to przede wszystkim serów miękkich i dojrzewających krótko , w których nie doszło do wystarczającej dezaktywacji wirusa. Zdaniem specjalistów, sery o wyższej kwasowości mogą oferować większy poziom bezpieczeństwa, jednak pełnej gwarancji nie ma.
To odkrycie wzbudziło niepokój w środowiskach naukowych i konsumenckich, a eksperci apelują o prowadzenie dalszych badań kontrolnych, zwłaszcza w zakresie jakości produktów mlecznych dostępnych na polskim rynku. W obliczu rosnącej liczby przypadków ptasiej grypy i coraz bardziej złożonego łańcucha dostaw żywności, głosy o potrzebie zaostrzenia kontroli sanitarnej stają się coraz głośniejsze.
Konsumenci również powinni zachować ostrożność, sprawdzając źródła pochodzenia produktów oraz śledząc oficjalne komunikaty wydawane przez sieci handlowe i instytucje zdrowia publicznego.