Niemal każdy popełnia ten błąd robiąc kotlety schabowe. Wyeliminuj go, a będą kruche i soczyste
Przygotowanie idealnych kotletów schabowych to dla wielu Polaków nie lada wyzwanie. Teraz głos w sprawie tego popularnego dania zabrać postanowiła Magda Gessler. Restauratorka wypunktowała błędy, które mogą zrujnować tę potrawę. Oto co robić, aby kotlety zawsze wyszły smaczne i chrupiące.
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni
Kotlety schabowe to potrawa, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Z tego powodu danie to zyskało miano tradycyjnego i często gości na naszych stołach . Samo przygotowanie kotletów wydaje się banalne, jednak okazuje się, że warto w jego trakcie zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Dzięki temu potrawa może wyjść jeszcze lepsza i smaczniejsza.
Jakiś czas temu na jeden z największych błędów, który popełniamy w kuchni, zareagować postanowiła sama Magda Gessler . Restauratorka podkreśliła, czego należy się wyzbyć, aby kotlety schabowe były bardziej aromatyczne i chrupiące . Zdradzamy sekret słynnej prowadzącej "Kuchenne Rewolucje".
Magda Gessler wypunktowała błędy Polaków w kuchni
Gwiazda telewizji TVN jest niekwestionowanym autorytetem w kulinarnym świecie. Z tego powodu wiele osób bierze sobie do serca rady , które przekazuje ona w swoich programach oraz mediach społecznościowych. Jakiś czas temu w wywiadzie z "Vivą" restauratorka postanowiła zdradzić, z czego wynikają problemy Polaków w kuchni. Okazało się, że zdaniem kucharki wszystkiemu winne jest lenistwo.
Kupujemy schab rodzaju męskiego, czyli knura i nie rozklepujemy go, bo nam się nie chce - wyjaśniła.
ZOBACZ: Dotykasz bułek w sklepie bez rękawiczki? Możesz mieć problemy prawne, ekspert ostrzega
To jednak dopiero początek kulinarnych grzechów Polaków. Magda Gessler podkreśla, że kolejnym błędem jest to, że wiele osób nie marynuje mięsa . Ekspertka podpowiada, że w przypadku schabowych najlepiej jest to zrobić w mleku i cebuli. Gwiazda w trakcie wywiadu przypomniała także, że kotletów nie wolno smażyć na zimnym tłuszczu . Musi być on bardzo gorący, ponieważ w innym przypadku panierka wchłonie całe masło lub olej.
Jak przygotować soczyste i chrupiące kotlety schabowe?
Wiele osób może się teraz zastanawiać, w jaki sposób przygotować idealnie soczyste i chrupiące kotlety schabowe . Okazuje się, że cały przepis jest bardzo prosty. Należy zacząć od wyboru świeżego i dobrej jakości mięsa. Następnie pokrojone plastry należy dobrze rozbić tłuczkiem, najlepiej na grubość około 7 milimetrów. To właśnie w takiej postaci kotlet będzie kruchy, miękki oraz wyjątkowo soczysty.
ZOBACZ: Jak wyczyścić blachę z piekarnika? Mało kto zna ten sposób, wystarczy popularne warzywo
Po zamarynowaniu mięsa warto dobrze doprawić go solą i pieprzem , a następnie obtoczyć w mące i namoczyć w jajku oraz ponownie obtoczyć, ale tym razem w bułce tartej. Warto pamiętać, że kotletów schabowych nie powinno się panierować wcześniej , ponieważ może to doprowadzić do namoczenia panierki.
Osoby, które preferują ekstremalnie chrupiące mięso, mogą natomiast wypróbować sztuczkę z podwójną panierką . W takim przypadku należy najpierw namoczyć mięso w jajku, później w bułce tartej, a następnie znowu w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. Fani kuchennych eksperymentów mogą także, zamiast bułki tartej, użyć płatków kukurydzianych, owsianych czy mąki z orzechów.