Ciasto na pierogi wyjdzie miękkie i elastyczne. Wystarczy dodać ten składnik
Pierogi? Nie są trudne do zrobienia, choć pierwszy raz może wydawać się wręcz nie do przejścia. A to dlatego, że w przypadku dań złożonych tylko z kilku składników ważna jest ich jakość. Bez względu jednak na sposób przygotowania pierogów czy wybór farszu, istnieje coś, co sprawi, że będą miękkie i elastyczne. Oto sekret!
Pierogi – jak je zrobić? Zacznij od podstaw
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a z nimi czas przygotowywania wigilijnych dań. Pierwsze, co przychodzi do głowy na myśl o tych szczególnych potrawach, to zazwyczaj ryba, prawdopodobnie karp. Drugie? Pierogi. Niektórzy odkładają ich zrobienie na ostatnią chwilę, inni z obawy przed kulinarną porażką wolą kupić gotowe w sklepie lub na lokalnym targu. Idealne ciasto czy farsz to żadna legenda. Możesz je osiągnąć w kilku prostych krokach .
Po pierwsze, jak już wspomniałem, składniki. Zacznij od wyboru mąki – tortowa (typ 450) lub poznańska (typ 500), bo mają odpowiednią zawartość glutenu. Wsyp trochę soli, nada lepszego smaku.
- Zapamiętaj : Nie przesadzaj z solą, dodaj naprawdę szczyptę. Zbyt duża ilość doprowadzi do zmiany struktury ciasta, toteż wyjdzie w najlepszym wypadku gumowe.
Dalej woda – doprowadź do wrzenia, ale pozwól jej później trochę ostygnąć. Gorąca woda w pewnym stopniu sparzy mąkę, więc ciasto powinno być bardziej elastyczne już tylko przez jej użycie, ale to wciąż nie to, do czego dążymy.
To sekret pierogów, którego tak wielu szuka. Wzorem kuchnia francuska
A teraz najważniejsze w kwestii miękkości i elastyczności ciasta na pierogi. Z czego słynie kuchnia francuska, jeśli chodzi o wypieki i wyroby cukiernicze? Z ogromnych, wręcz oszałamiających, ilości masła. I właśnie masło jest tajemnym składnikiem , który nada twoim pierogom tej kremowej konsystencji.
W ogóle tłuszcz jest bardzo potrzebny, bo zmiękcza ciasto. Jeśli bardzo chcesz, możesz użyć zwykłego oleju lub smalcu, ale żadne z nich nie da tego charakterystycznego posmaku, a poza tym może zachowywać się odrobinę inaczej.
Wskazówka : Na 300 gramów mąki powinny wystarczyć dwie łyżki roztopionego masła. Możesz zrobić dwie partie ciasta i do jednego z nich dodać trochę więcej tłuszczu, żeby później ocenić, która wersja bardziej ci smakuje.
Ile wyrabiać ciasto na pierogi? Uzbrój się w cierpliwość
Ciasto na pierogi należy wyrabiać przez około 10 minut , aż stanie się całkowicie gładkie i uzyska odpowiednią sprężystość. Po naciśnięciu palcem powinno po chwili wrócić do poprzedniego stanu. Nie jest to zatem ani długo, ani szczególnie krótko, ale może zmęczyć.
Sprawdź też : Najlepsze domowe sposoby na przeziębienie. Ta "zapomniana" mikstura potrafi zdziałać cuda
Uwaga : Jeśli irytują cię oblepione dłonie, nie bój się używać mąki. Rozsyp ją po stolnicy i podsypuj w razie konieczności.
Przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą lub przykryj wilgotną ściereczką. W takim stanie pozostaw do odpoczynku na 20-30 minut. Po tym czasie zdecydowanie łatwiej będzie je rozwałkować. I gotowe.