To najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc. Bosacka ujawnia, czego trzeba unikać
Zaledwie kilka dni dzieli nas od Wielkanocy, czyli jednego z najważniejszych świąt w Kościele katolickim. Wówczas wierni nie tylko tłumnie ruszą do świątyń, ale również spotkają z bliskimi przy bogato zastawionych stołach. Bardzo często wśród serwowanych wówczas dań można spotkać białą kiełbasę, która niejednokrotnie dopełnia żurek lub barszcz biały. A jaką wędlinę najlepiej wybrać? Katarzyna Bosacka swoją wiedzą postanowiła podzielić się z internautami. Zwróciła uwagę na ważną rzecz.
Biała kiełbasa - jedna z kluczowych potraw w Wielkanoc
Dla katolików 20 i 21 kwietnia 2025 roku będzie wyjątkową okazją - to właśnie wtedy będą celebrować Wielkanoc , czyli zmartwychwstanie Jezusa. Okoliczność ta jest hucznie celebrowana przez wiernych, którzy m.in. w Niedzielę Wielkanocną udadzą się do kościołów.
Celebracja tego święta opiera się na wielu aspektach. Choć głównie są one duchowe, wśród nich można znaleźć również te przyziemne. Należą do nich m.in. spotkania w gronie bliskich, wśród najbliższej rodziny, wypełnione żywymi rozmowami i spożywaniem przygotowanych wcześniej pokarmów.
Oprócz produktów, które były umieszczone w koszyczku wielkanocnym, a następnie poświęcone przez kapłana, wierni z chęcią kosztują szerokiej gamy dań. Wówczas, w przeciwieństwie do Wigilii, na stołach królują potrawy mięsne, w tym kiełbasy. Wśród nich znaleźć można białą kiełbasę , która idealnie dopełnia żurek oraz barszcz biały.
Katarzyna Bosacka chętnie edukuje swoich fanów
W sklepach mamy obecnie ogromny wybór artykułów, dzięki czemu możemy przebierać w produktach, szukając tych, które najbardziej nam odpowiadają. Klienci wówczas biorą pod uwagę wiele aspektów, lecz najczęściej tym kluczowym jest cena. Zdarza się, że niektórzy właśnie z tego powodu lekceważą skład danego produktu.
ZOBACZ TAKŻE: Varius Manx przekazał tragiczne informacje, nie żyje uwielbiana piosenkarka. “Odeszłaś za wcześnie”
W temacie białych kiełbas postanowiła wypowiedzieć się Katarzyna Bosacka . Ma ona ogromną wiedzę w dziedzinie świadomego kupowania, a następnie spożywania pokarmów, zwracając jednocześnie uwagę na ww. skład i chętnie dzieli się nią z internautami. Jakie zatem ma rady dla swoich fanów, które zdecydowanie przydadzą się im przed Wielkanocą?
Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Jaką białą kiełbasę poleca Katarzyna Bosacka?
Katarzyna Bosacka prężnie działa w sieci, gdzie systematycznie zamieszcza materiały, w których opowiada o różnych produktach spożywczych, dostępnych w sklepach. Zwykle pod lupę bierze ich skład, podpowiadając internautom, co mogą jeść, a czego powinni unikać. Tym razem postanowiła przyjrzeć się dokładnie białym kiełbasom, które zapewne już niebawem pojawią się na niejednym polskim stole.
Jak tłumaczy Katarzyna Bosacka na zamieszczonym na Instagramie nagraniu, jest zasadnicza różnica pomiędzy kiełbasą parzoną a surową . Pierwsza z nich ma dłuższy termin ważności, lecz często zawiera konserwanty, zupełnie inaczej niż w przypadku tego drugiego rodzaju. Dlatego też ekspertka nie ma żadnych wątpliwości - jej zdaniem najlepiej kupić jest surową.
A co ze składem? Katarzyna Bosacka uważa, że najlepiej, żeby ten był możliwie najkrótszy, a co za tym idzie, biała kiełbasa powinna zawierać mięso wieprzowe, wodę, majeranek, sól oraz czosnek.
