Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Sekret Magdy Gessler na idealne kotlety schabowe. Kluczem jest często pomijana czynność
Piotr Szczurowski
Piotr Szczurowski 15.01.2023 15:27

Sekret Magdy Gessler na idealne kotlety schabowe. Kluczem jest często pomijana czynność

Magda Gessler zdradziła swój sprytny sposób na wyborne schabowe. Kluczem jest często pomijana czynność
Canva.com/Kapif.pl

Magda Gessler jest bezsprzecznie jedną z najbardziej rozpoznawalnych i wpływowych restauratorek w Polsce. Wielu Polaków z chęcią odwiedza jej lokale i równie chętnie poznałoby przepisy na wyborne dania, aby robić je w domach. Okazuje się, że jest to możliwe i we własnej kuchni można przyrządzić domowe według przepisu "kreatorki smaku".

Magda Gessler zdradziła swój sposób na wyborne kotlety schabowe

Kotlety schabowe Magdy Gessler po usmażeniu niemal rozpływają się w ustach, a żeby osiągnąć ten efekt, wystarczy wypróbować jeden prosty patent. Wiele osób po przetestowaniu go, już nigdy nie zrobi kotletów inaczej. Jak odtworzyć w domu recepturę Magdy Gessler? Poza prawidłowym wyborem mięsa, tłuszczu i przypraw istotna jest odpowiednia długość i technika marynowania.

Według znanej restauratorki mięso na kotlety schabowe powinno moczyć się w mleku przez kilka godzin, a najlepiej, jeśli przygotujemy je dzień wcześniej. Do mleka obowiązkowo należy dodać także pokrojoną w pióra cebulę, aby osiągnąć efekt godny nazwiska gwiazdy "Kuchennych rewolucji".

Jak przygotować kotlety według przepisu Magdy Gessler? Na początek należy zaopatrzyć się w poniższe składniki:

  • 500 g schabu właściwego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 1,5 szklanki mleka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • suszony rozmaryn

  • smalec do smażenia

Schabowe według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić?

Starannie wybrany schab należy pokroić plastry - z podanej ilości mięsa powinny wyjść nam cztery kotlety. Następnie na każdym z nich rozwijamy niewielki kawałek folii spożywczej i rozbijamy je, używając do tego tłuczka. Kotlety po rozbiciu nie powinny być grubsze niż 1,5 - 2 cm.

Tak przygotowane mięso należy przełożyć do miski, a między plastry dodać niewielką ilość suszonego rozmarynu i skrojoną w cienkie piórka cebulę. W dużej misce układaj na przemian mięso i cebulę, a każdą warstwę posypuj suszonym rozmarynem.

Do naczynia z plastrami schabu należy wlać 2 szklanki mleka, dbając o to, aby przykryło ono całe mięso. Całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny, choć najlepiej zamarynować mięso dzień przed smażeniem.

Następnie wyjmiemy schab z lodówki i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie każdy plaster panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Według gwiazdy TVN-u tak przygotowane kotlety schabowe, aby osiągnąć wyborny smak, należy smażyć w tradycyjny sposób - na smalcu. Należy pamiętać, by był on dobrze rozgrzany, nim położymy na nim kotlety. Każdy kawałek mięsa obustronnie i zdejmujemy z patelni, gdy nabierze złocistego koloru. Gotowe kotlety schabowe najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni. Smacznego!

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Zachęcamy do wsparcia zbiórki, której celem jest zakup 30 kamizelek kuloodpornych dla ukraińskich żołnierzy walczących na froncie. Każda wpłata ma fundamentalne znaczenie! Taka kamizelka bardzo często ratuje życie: nic nie zastąpi kamizelki, jeśli chodzi o skuteczną ochronę krytycznie ważnego obszaru, m.in. serca i płuc. Jeśli masz kamizelkę, postrzał może skończyć się tylko dużym siniakiem. Brak kamizelki w przypadku trafienia oznaczać może śmierć lub w najlepszym razie ciężką ranę, która angażuje wiele osób i duże pieniądze podczas ewakuacji, leczenia i rehabilitacji, bez gwarancji powrotu do pełnego zdrowia. Pomóżmy razem ocalić życie ukraińskich żołnierzy!