Sekret Magdy Gessler na idealne kotlety schabowe. Kluczem jest często pomijana czynność
Magda Gessler jest bezsprzecznie jedną z najbardziej rozpoznawalnych i wpływowych restauratorek w Polsce. Wielu Polaków z chęcią odwiedza jej lokale i równie chętnie poznałoby przepisy na wyborne dania, aby robić je w domach. Okazuje się, że jest to możliwe i we własnej kuchni można przyrządzić domowe według przepisu "kreatorki smaku".
Magda Gessler zdradziła swój sposób na wyborne kotlety schabowe
Kotlety schabowe Magdy Gessler po usmażeniu niemal rozpływają się w ustach, a żeby osiągnąć ten efekt, wystarczy wypróbować jeden prosty patent. Wiele osób po przetestowaniu go, już nigdy nie zrobi kotletów inaczej. Jak odtworzyć w domu recepturę Magdy Gessler? Poza prawidłowym wyborem mięsa, tłuszczu i przypraw istotna jest odpowiednia długość i technika marynowania.
Według znanej restauratorki mięso na kotlety schabowe powinno moczyć się w mleku przez kilka godzin, a najlepiej, jeśli przygotujemy je dzień wcześniej. Do mleka obowiązkowo należy dodać także pokrojoną w pióra cebulę, aby osiągnąć efekt godny nazwiska gwiazdy "Kuchennych rewolucji".
Jak przygotować kotlety według przepisu Magdy Gessler? Na początek należy zaopatrzyć się w poniższe składniki:
500 g schabu właściwego
1 jajko
1 cebula
1,5 szklanki mleka
mąka pszenna
bułka tarta
sól, pieprz
suszony rozmaryn
smalec do smażenia
Schabowe według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić?
Starannie wybrany schab należy pokroić plastry - z podanej ilości mięsa powinny wyjść nam cztery kotlety. Następnie na każdym z nich rozwijamy niewielki kawałek folii spożywczej i rozbijamy je, używając do tego tłuczka. Kotlety po rozbiciu nie powinny być grubsze niż 1,5 - 2 cm.
Tak przygotowane mięso należy przełożyć do miski, a między plastry dodać niewielką ilość suszonego rozmarynu i skrojoną w cienkie piórka cebulę. W dużej misce układaj na przemian mięso i cebulę, a każdą warstwę posypuj suszonym rozmarynem.
Do naczynia z plastrami schabu należy wlać 2 szklanki mleka, dbając o to, aby przykryło ono całe mięso. Całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny, choć najlepiej zamarynować mięso dzień przed smażeniem.
Następnie wyjmiemy schab z lodówki i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie każdy plaster panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Według gwiazdy TVN-u tak przygotowane kotlety schabowe, aby osiągnąć wyborny smak, należy smażyć w tradycyjny sposób - na smalcu. Należy pamiętać, by był on dobrze rozgrzany, nim położymy na nim kotlety. Każdy kawałek mięsa obustronnie i zdejmujemy z patelni, gdy nabierze złocistego koloru. Gotowe kotlety schabowe najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni. Smacznego!
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
Wnuk Magdy Gessler trafił do szpitala. Lara pokazała zdjęcie z oddziału
Magda Gessler chce małą fortunę za pięć pierogów. Niektórzy mogą poczuć się oszukani
Magda Gessler zdradziła, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Zawsze robi jedną rzecz
Zachęcamy do wsparcia zbiórki, której celem jest zakup 30 kamizelek kuloodpornych dla ukraińskich żołnierzy walczących na froncie. Każda wpłata ma fundamentalne znaczenie! Taka kamizelka bardzo często ratuje życie: nic nie zastąpi kamizelki, jeśli chodzi o skuteczną ochronę krytycznie ważnego obszaru, m.in. serca i płuc. Jeśli masz kamizelkę, postrzał może skończyć się tylko dużym siniakiem. Brak kamizelki w przypadku trafienia oznaczać może śmierć lub w najlepszym razie ciężką ranę, która angażuje wiele osób i duże pieniądze podczas ewakuacji, leczenia i rehabilitacji, bez gwarancji powrotu do pełnego zdrowia. Pomóżmy razem ocalić życie ukraińskich żołnierzy!