Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Rozrywka > Magda Gessler zdradziła, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Zawsze robi jedną rzecz
Paweł Sekmistrz
Paweł Sekmistrz 19.12.2022 18:13

Magda Gessler zdradziła, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Zawsze robi jedną rzecz

Magda Gessler
Pawel Wodzynski/East News

Magda Gessler zdradziła sekret idealnego ciasta na pierogi. Zmora przygotowań do świąt nareszcie ma swój finał. Dziś wiemy już, jak odpowiednio przygotować się do tego, by pierogi nie rozleciały się w garnku.

Magda Gessler i idealne ciasto na pierogi

Magda Gessler to bez wątpienia jedna z najważniejszych postaci polskiej gastronomii. Charyzmatyczna restauratorka doskonale wie, jak przygotowywać potrawy - zarówno te tradycyjne, jak i bardziej wymyślne.

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a w naszych kuchniach rozpoczynają się pierwsze przygotowania. Wkrótce zasiądziemy przecież przy wigilijnych stołach, by wspólnie ucztować przy aromatycznych daniach.

Zmorą gospodyń i gospodarzy są bez wątpienia pierogi. Święta nie obejdą się bez nich, a ich wykonanie wcale nie jest takie łatwe. Problem pojawia się w momencie wytwarzania ciasta - jeden niewłaściwy krok, a wszystko rozleci nam się w garnku.

Jak zatem wykonać ciasto, które zagwarantuje nam sukces? Z pomocą spieszy Magda Gessler, która zdradziła sekret, który z pewnością przyda się w niejednej kuchni.

Ciasto na pierogi - składniki i przepis

Do przygotowania ciasta na pierogi Magdy Gessler potrzebować będziemy 500 g mąki, pół szklanki wody i płaską łyżeczkę soli. Na początek zagotujmy wodę, następnie zmieszajmy mąkę z solą i sformułujmy z niej niewielki kopiec ze wgłębieniem. Wlejmy do środka wodę.

To właśnie dzięki gorącej wodzie i "zaparzeniu mąki" ciasto uzyska odpowiednią elastyczność. Całość należy wymieszać i przystąpić do zagniatania. Szybko zauważymy, że ciasto nie przykleja się nam do rąk tak, jak zazwyczaj. To dobry znak.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy, dodajemy wybranego farszu i formujemy pierogi. Teraz mamy gwarancję, że nie rozlecą się nam w garnku. Smacznego!

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Źródło: haps.pl

Powiązane
kawa i ciasto na stole
Tymi potrawami w PRL zajadał się każdy. Wstyd nie znać chociaż pięciu [QUIZ]