Goniec.pl Fakty Sanepid wycofuje z Lidla parówki marki Sokołów
GIS

Sanepid wycofuje z Lidla parówki marki Sokołów

6 maja 2021
Autor tekstu: Irmina Jach

- W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu „PIKOK PURE Parówki z szynki 250 g” wykryto Listeria monocytogenes - czytamy w opublikowanym na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego komunikacie.

GIS wycofuje parówki z Lidla

Spożycie parówek zanieczyszczonych bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby o nazwie listerioza . Jest ona groźna szczególnie dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Najpopularniejsze objawy to gorączka, dreszcze, bóle stawów i mięśni.

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że w wyniku niezwłocznego powiadomienia producenta przez organy urzędowej kontroli o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w badanych próbkach wyrobu, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku.

- Przedsiębiorca poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii wyżej wymienionego wyrobu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania - dodano.

[ EMBED-242 ]

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, by pod żadnym pozorem nie spożywać zakażonych parówek . Lepiej zwrócić je do sklepu lub wyrzucić do kosza. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek symptomów choroby należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g

  • Numer partii: 11031

  • Numer serii: Seria C: 10349134

  • Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021

  • Producent: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001

Listerioza jest zakażeniem bakteryjnym wywoływanym przez Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Choroba występuje głównie u osób z niedojrzałą lub upośledzoną odpornością komórkową. Patogen możemy znaleźć w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt, a także w produktach spożywczych.

Skażenie żywności może dotyczyć surowych jarzyn i owoców, niepasteryzowanych produktów mlecznych (mleko, sery, lody), surowego, gotowanego i mrożonego drobiu i mięsa, a także surowych i wędzonych ryb. Ryzyko zakażenia jest związane również z konsumpcją gotowych do spożycia wyrobów garmażeryjnych, półproduktów oraz produktów spożywczych typu fast food.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Obserwuj nas w
autor
Irmina Jach

Head of News&Business. Jestem absolwentką filologii polskiej. Przez lata pracowałam jako specjalista ds. marketingu. W wolnym czasie czytam książki. Najchętniej sięgam po literaturę faktu. Interesuję się także tematyką kryminalną i polskim himalaizmem.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
wiadomości fakty społeczeństwo telewizja finanse rozrywka sport