Przebadali pomarańcze z Lidla i Biedronki. Wiadomo, co wykryto, Polacy kupują je na potęgę
Fundacja Pro-Test zleciła akredytowanemu laboratorium szczegółowe badanie pomarańczy oferowanych przez popularne sieci dyskontowe, takie jak Lidl, czy Biedronka. Ich wyniki mogą być dla niektórych osób szczególnie szokujące. To jasny komunikat dla konsumentów, by mieli świadomość, co spożywają na co dzień.
Przebadano pomarańcze z Lidla i Biedronki. Wyniki zaskakują
Sieci dyskontów oferują zwykle korzystne ceny w porównaniu z konkurencją, jednak nie zawsze są w stanie zapewnić równie satysfakcjonującą jakość produktów . Kupując kiepsko wykonane akcesoria do domu, narażamy się jedynie na niepotrzebny wydatek. Z kolei sięgając po niewłaściwe produkty spożywcze , ryzykujemy nawet utratą zdrowia .
Toteż Fundacja Pro-Test kolejny raz postanowiła zlecić badanie, którego obiektem stały się owoce dostępne w Lidlu i Biedronce . Sięgamy po nie zwłaszcza zimą, kiedy odporność organizmu spada, a my chcemy naturalnie ją zwiększyć. Paradoksalnie możemy tylko sobie szkodzić.
Pomarańcze z Lidla i Biedronki zostały przebadane. Klienci będą zaskoczeni
Akredytowane laboratorium wykonało dla Fundacji Pro-Test analizę możliwej obecności 548 pestycydów w pomarańczach, które klienci nabywają w supermarketach w całej Polsce. Cytrusy to źródło wielu witamin – głównie kwasu askorbinowego, beta-karotenu i witamin z grupy B. Nic dziwnego, że w połączeniu z rześkim smakiem i dużą dostępnością, stanowią jeden z najchętniej wybieranych owoców, zwłaszcza zimą.
Przebadane pomarańcze Lidla zostały sprowadzone z Hiszpanii, a Biedronki z Grecji . Konieczność dalekiego transportu i zapewnienia owocom ładnego wyglądu zmusza plantatorów do stosowania pestycydów w celu ochrony upraw przed szkodnikami i trudnymi warunkami atmosferycznymi. Ale dla klientów pestycydy są absolutnie niepożądane. Ile wyniosła ich wartość w owocach sieci sklepów i jaki mają wpływ na organizm?
Szkodliwość pestycydów. Jaki jest wpływ na zdrowie?
Pestycydy to substancje chemiczne lub biologiczne stosowane do ochrony roślin przed szkodnikami, chorobami i chwastami . Ich nadmiar w żywności może być szkodliwy dla organizmu, dlatego obowiązują międzynarodowe normy, których nie wolno przekroczyć. Ale rzeczywistość zweryfikowała już, że niekiedy producentom trudno uniknąć wpadek .
Spożycie owoców zanieczyszczonych pestycydami może skutkować wystąpieniem problemów zdrowotnych, w tym zaburzeń układu nerwowego czy hormonalnego. U niektórych widocznymi objawami są również alergie skórne i utrudnione trawienie, a w konsekwencji apatia oraz długotrwałe osłabienie odporności.
W pomarańczach Lidla, mimo dalekiego transportu, wykryto obecność 3 różnych pestycydów, a w owocach Biedronki o dwa więcej. Eksperci twierdzą, że już ponad 4 pestycydy mogą źle wpływać na organizm. Ponadto w towarach Biedronki jednym z nich był imazalil, czyli fungicyd o potencjalnie rakotwórczym działaniu
Żeby ograniczyć, a nawet uniknąć negatywnych skutków po zjedzeniu, wystarczy dokładnie myć owoce lub obierać je ze skórki. Warto też kupować produkty ze sprawdzonych źródeł, by nie dopuścić do zjedzenia zanieczyszczonych owoców.
Czytaj także: Potężny pożar w polskiej miejscowości, słup ognia widać z wielu kilometrów. Trwa dramatyczna akcja służb
Lidl wydał oficjalne oświadczenie do klientów
Szanowni Państwo,
na wstępie chcielibyśmy zaznaczyć, że pomarańcze poddane testom spełniały wymagania prawne i jak zostało wskazane w artykule Fundacji Pro-Test, zawierały pozostałości pestycydów w ilościach poniżej dopuszczalnych norm. Tym samym chcielibyśmy podkreślić, że badany produkt nie stwarzał zagrożenia dla konsumentów.
Rocznie przeprowadzamy ponad ok. 9 500 badań jakościowych produktów spożywczych w niezależnych, akredytowanych laboratoriach badawczych. Jakość produktów kontrolujemy na każdym etapie łańcucha dostaw. Współpracujemy wyłącznie z certyfikowanymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania jakościowe – wymagamy certyfikatów jakościowych, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów – w obszarze produktów żywnościowych i nieżywnościowych wymagamy certyfikatów IFS i BRC, a w obszarze owoców i warzyw certyfikacji GlobalG.A.P./GRASP.
W Lidl Polska zawsze postępujemy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, a niekiedy przyjęte przez naszą firmę wewnętrzne wytyczne są jeszcze bardziej wymagające niż przepisy UE. W przypadku świeżych owoców i warzyw nasza polityka dotycząca pozostałości pestycydów określa, że akceptowany przez nas poziom dla jednej wykrytej substancji to maksymalnie 1/3 limitów prawnych.
Zarówno w obszarze owoców i warzyw, jak i w pozostałym asortymencie, określiliśmy restrykcyjne standardy jakości naszych produktów, regularnie je monitorujemy i konsekwentnie wyznaczamy sobie nowe, ambitne cele. W 2021 roku wprowadziliśmy w naszej firmie listę związków strategicznych, na której znajduje się aż 206 substancji zakazanych w uprawie i monitorujemy jej przestrzeganie.
Prowadzimy pełną identyfikowalność łańcucha dostaw. Jesteśmy także w stałym kontakcie z naszymi dostawcami – naszym wspólnym celem jest doskonalenie jakości oferowanych produktów. Otrzymane wyniki badań analizujemy wewnątrz firmy, jak również z naszymi dostawcami i wskazujemy sobie ambitne cele na kolejny sezon, niejednokrotnie przewyższające standardy na rynku.
Z poważaniem
Aleksandra Robaszkiewicz
Dyrektorka ds. Corporate Affairs I CSR Lidl Polska