Goniec.pl Wiadomości Makaron pilnie wycofywany ze sklepów. Ważne ostrzeżenie GIS
Pixabay/Sylwia Aptacy

Makaron pilnie wycofywany ze sklepów. Ważne ostrzeżenie GIS

8 listopada 2023
Autor tekstu: Ada Rymaszewska

Nowe ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego. Jak poinformowano, zdecydował on o wycofaniu z obrotu całej partii popularnego makaronu. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na jeden ze składników może skutkować poważnym uszczerbkiem na zdrowiu. Koniecznie sprawdź, czy nie jesteś w grupie ryzyka.

GIS ostrzega przed makaronem kukurydzianym

Najnowsze ogłoszenie Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy kukurydzianego makaronu świderki, który sprzedawany jest jako produkt bezglutenowy . Niestety, w produkcie wykryto ten rodzaj białka.

- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy - poinformowano w komunikacie.

GIS ostrzega, że spożycie wspomnianego makaronu przez osoby z alergią albo nietolerancją na gluten może skutkować wystąpieniem reakcji alergicznej. Jeśli jesteśmy w grupie potencjalnie zagrożonej, lepiej zawczasu sprawdzić domowe szafki.

Grzegorz Borys nie żyje. To ona zidentyfikowała ciało, ujawniono kulisy

Cała partia wycofana z obrotu

Główny Inspektor Sanitarny przekazał szczegółowe informacje dotyczące wycofywanej partii makaronu:

  • Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
  • Numer partii: 21 03 25 B
  • Data minimalnej trwałości: 21.03.2025
  • Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia
  • Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki

Z opublikowanego komunikatu dowiadujemy się ponadto, że dystrybutor zlecił dodatkowe badania makaronu w kierunku obecności glutenu. Wykazały one, że ustalenia służb sanitarnych są słuszne. O zagrożeniu i konieczności wycofania produktu z obrotu powiadomiono wszystkich odbiorców.

- Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie - wskazano.

ed501d71-4258-4200-9683-135b9cd98736.jpg
Źródło: GIS

Gluten - białko, które może szkodzić

Gluten jest białkiem znajdującym się w pszenicy i jej odmianach, a także życie i jęczmieniu . Powszechnie występuje więc w pieczywie, makaronach, niektórych kaszach i wielu przetworzonych produktach przeznaczonych do spożycia.

ZOBACZ: Dino zaskoczy wszystkich klientów. Już od środy świetna oferta

Jeśli chodzi o większą część populacji, gluten nie ma na nią destrukcyjnego wpływu, ale u niektórych może wywołać niepożądane reakcje organizmu , za które odpowiada wchodząca w jego skład gliadyna. Glutenu nie mogą spożywać chorzy na alergię, celiakię i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.

Źródło: GIS

Afera o kalafiora w Biedronce. "Następnym razem wezmę nóż"
Źle wyrzucisz śmieci i dostaniesz wysoki mandat. Stracisz nawet 5 tys. zł
Tagi: gis
Obserwuj nas w
autor
Ada Rymaszewska

Redaktorka portalu Goniec.pl. Wcześniej pracowałam w redakcjach TVN24, Kontakt24 oraz b2-biznes.pl. Jestem absolwentką dziennikarstwa i medioznawstwa na Uniwersytecie Warszawskim, a obecnie studiuję politologię. Interesuję się polityką, lubię być na bieżąco z wydarzeniami z kraju i ze świata.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport