Goniec.pl Rozrywka Karp na szaro. Zapomniany przepis wigilijny, który zachwyci domowników i gości
jida_2555/Pixabay

Karp na szaro. Zapomniany przepis wigilijny, który zachwyci domowników i gości

13 grudnia 2022
Autor tekstu: Monika Majko

Karp na szaro w kuchni europejskiej znany jest jako carp à la polonaise, czyli karp po polsku. Dziś już niemal zapomniane danie to jeden z najstarszych polskich przepisów, który szczególnie często pojawił się na stołach Polaków w czasie świąt Bożego Narodzenia. Poniżej znajdziesz przepis na tę wyjątkową wigilijną potrawę. Lista składników może jednak zaskoczyć nawet wielkich miłośników kuchni.

Karp na szaro. Zapomniany wigilijny przepis

Karp na szaro, czyli ryba w słodkim, piernikowym sosie, ma ponad 600 lat tradycji kulinarnej.  Oryginalny przepis wymagał składników, które w nowoczesnej kuchni nie są popularne. Mowa o krwi upuszczonej z żywej ryby oraz niesłodzonego i mocno przyprawionego piernika.

To wyjątkowe danie można jednak przygotować we współczesnej wersji i zaskoczyć swoich domowników nietypowym daniem na wigilijnym stole. Lista zakupów nie będzie długa, a świąteczni goście na pewno będą pod wrażeniem dania, które łączy w sobie pozornie niepasujące do siebie składniki. Szczególne zaskoczenie wzbudzi z pewnością piernik, który raczej kojarzy się ze świątecznymi słodkościami, a nie dodatkiem do ryby.

Składniki:

  • 1 kg karpia

  • włoszczyzna

  • 150 g pierników staropolskich z ciasta dojrzewającego

  • 2 łyżki masła

  • sok z połówki cytryny

  • łyżka migdałów

  • 2 łyżki rodzynków

Włoszczyznę obierz, zalej wodą i ugotuj, a powstały wywar z warzyw przecedź przez gęste sitko. W międzyczasie sparz rodzynki, a także migdały, z których następnie zdejmij skórkę. Pierniki namocz w przegotowanej, letniej wodzie. Wystarczy około pół litra płynu.

Rybę opraw, osól i pokrój na "dzwonki", a następnie włóż do wywaru z warzyw. Dodaj masło i gotuj przez około pół godziny na wolnym ogniu. Po 15 minutach sprawdź, czy ryba jest już miękka. Jeśli tak, do garnka wlej rozmoczony piernik i sok z cytryny, a także wrzuć do środka namoczone rodzynki i obrane migdały.

Karp powinien poleżeć w powstałym sosie minimum 10 minut przed podaniem, by nabrał smaku. Ryba w takiej odsłonie z pewnością zaskoczy wigilijnych gości.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Źródło: Beszamel/Polki

Obserwuj nas w
autor
Monika Majko

Wydawca portalu Goniec.pl. Najchętniej piszę o wydarzeniach lokalnych i kulturze. Hobbystycznie związana jestem z kobiecą sceną muzyczną. Pochodzę znad morza i uwielbiam wszelkie sporty wodne.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport