Jakie są różnice między cebulą żółtą, czerwoną i szalotką? Każda ma inne zastosowanie
Cebula oferuje całe spektrum witamin i minerałów, jest też lubianym składnikiem wielu pysznych dań. Warto poznać jej wyjątkowe właściwości zdrowotne. Aby przygotować fantastyczny posiłek, dobrze jest sprawdzić, który jej rodzaj - żółta, czerwona, a może szalotka - najlepiej sprawdzi się w naszym daniu.
Właściwości zdrowotne cebuli
Nie każdy jest fanem cebuli - niektórzy narzekają bowiem na jej zapach czy ostry smak. Choć wiele osób uwielbia to warzywo, chyba nikt nie jest wielbicielem krojenia go. Warto jednak przecierpieć te kilka chwil, aby móc cieszyć się fantastycznymi daniami z jego dodatkiem. Cebula jest bowiem nie tylko ważnym składników wielu świetnych przepisów, ale i bombą witaminową.
Cebula stanowi źródło wielu witamin i minerałów, a jednocześnie jest niskokaloryczna. Warzywo to jest szczególnie bogate w witaminę C, substancję odżywczą zaangażowaną w regulację zdrowia immunologicznego, produkcję kolagenu, naprawę tkanek i wchłaniania żelaza.
Cebula jest również bogata w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy (B9) i pirydoksynę (B6), które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie oraz produkcji czerwonych krwinek. W cebuli znajdują się fitochemikalia, które są przekształcane po spożyciu w allicynę, która to ma właściwości zwalczające nowotwory i cukrzycę. Prawdopodobnie może również zmniejszyć sztywność naczyń krwionośnych i obniżyć poziom ciśnienia tętniczego krwi.
Warzywo to oferuje też obfitość rozpuszczalnych włókien zwanych fruktanami, które odżywiają pożyteczne bakterie w jelitach, co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie okrężnicy, zmniejszanie stanu zapalnego i ryzyka raka okrężnicy. Ponadto jest też źródłem m.in.: potasu, wapnia, żelaza czy magnezu.
Która cebula najlepiej sprawdzi się w naszych daniach?
Okazuje się, że cebula cebuli nierówna. Poszczególne rodzaje - żółta, czerwona i szalotka -lepiej sprawdzają się w konkretnych daniach niż jej konkurentki. Ekspert z kanału zmiana_sylwetki na TikToku wyliczał, że:
żółta cebula - będzie świetna do bulionu, zupy cebulowej, sosów i długiego gotowania - świetnie się bowiem karmelizuje,
czerwona cebula - ma łagodniejszy, lekko słodki posmak, dlatego będzie idealna do sałatek, burgerów czy twarożków, a nawet jako główny składnik konfitury,
szalotka - najlepiej wykorzystywać ją w gotowych lub smażonych potrawach, takich jak sosy na bazie czerwonego wina i pieczenie w całości.
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
Rozcięła tył kanapy, by odzyskać pilota do telewizora. Zobaczyła co jest w środku i zamarła
Która postać z obrazka jest najmądrzejsza? Ten psychotest powie o Tobie prawdę
Źródło: TikTok/zmiana_sylwetki