Gotowanie tej samej wody kilka razy może poważnie zaszkodzić. Ważny powód
Czy gotowanie kilka razy tej samej wody ma jakieś znaczenie? Okazało się, że tak i robienie tego może nam poważnie zaszkodzić. Czy nasze zdrowie warte jest mniej niż pół litra wody pozostawionej w czajniku?
Ile razy gotujesz tę samą wodę w czajniku?
Zapewne wielu z nas często robi właśnie tak - nalewa dużo wody do czajnika, zużywa tylko jej część na herbatę lub kawę, a potem, gdy ma ochotę na więcej po prostu gotuje jeszcze raz to, co zostało po pierwszym zalaniu.
W dobie myślenia o oszczędności wody wydaje się to rozsądnym działaniem. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że jest to szkodliwe dla naszego organizmu. Dlaczego warto na to uważać?
1500zł za każdą złotówkę? Koniecznie przeszukaj portfel, możesz się wzbogacićWoda z czajnika prawdziwie niebezpieczna
Woda z czajnika, która została drugi raz zagotowana może mieć w sobie różnego rodzaju związki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niektóre z tych substancji mogą być rakotwórcze, a także prowadzić do refluksu i problemów z przewodem pokarmowym.
Chodzi m.in. o fluorki, arsen i azotany, które mogą stać się częścią gotowanej po raz drugi wody. O wiele lepiej byłoby ją dać do picia nie ludziom ani zwierzętom, a kwiatkom - im z pewnością nie zaszkodzi.
O czym warto pamiętać przy czyszczeniu czajnika?
Jeśli chcemy pozbyć się wapiennego osadu, który zalega w naszym czajniku i pływa w wodzie, warto zaopatrzyć się w kwasek cytrynowy. Ten można wsypać do czajnika z wodą i zagotować ją - czajnik będzie błyszczał.
Warto też pamiętać o tym, by wlewać do czajnika najlepiej wodę odfiltrowaną ze specjalnego dzbanka. Będzie ona dodatkowo wzbogacona o magnez, a w niektórych przypadkach poprawi nawet smak tego, co pijemy. Byle tylko nie gotować tego samego co mamy w naczyniu dwukrotnie.
Śledź najnowsze newsy na Twitterze Gońca: https://twitter.com/GoniecPL