GIS ostrzega, salmonella w popularnym produkcie z Lidla. "Ryzyko zatrucia pokarmowego"
Na stronach Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Jak informuje GIS, w jednej z partii salami sprzedawanego w popularnym Lidlu, wykryto bakterię salmonelli. Sprawa jest o tyle poważna, że spożycie skażonego produktu może wiązać się z “potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego”.
Wykryto salmonellę
W sobotę, 18 lutego, na stronie GIS, pojawił się niepokojący komunikat. - Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - alarmuje urząd.
GIS ostrzega przed popularnym produktem z Lidla
Chodzi dokładnie o salami o nazwie Salame Strolghino . Numer partii, której dotyczy komunikat to 16. Jak informuje GIS, data minimalnej trwałości w przypadku skażonego produktu to 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023. Producentem niebezpiecznego wyrobu jest włoska firma Salumificio Galli Remo Srl.
Produkt znika z półek
Jak podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny, zarówno producent we Włoszech, jak i dystrybutor w Polsce, w tym wypadku Lidl, wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży. Dodatkowo, jak dowiadujemy się, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie .
Jednocześnie GIS podkreśla, że wszystkie osoby, które posiadają w swoim domostwie powyższy produkt, pod żadnym pozorem nie powinny go spożywać . Salmonella to typ bakterii wywołujące niebezpieczne choroby przewodu pokarmowego. Spożycie skażonych produktów może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Śledź najnowsze newsy na Twitterze Gońca: twitter.com/GoniecPL