Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Fakty > GIS ostrzega przed kupnem mrożonego "steku z krokodyla"
Ada Rymaszewska
Ada Rymaszewska 17.10.2021 19:56

GIS ostrzega przed kupnem mrożonego "steku z krokodyla"

niebieski tekst goniec.pl na białym tle
Pixabay/Squirrel_photos

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kupnem i spożyciem określonej partii mrożonego "Steku z krokodyla" importowanego przez firmę Tender Meat. W produkcie wykryto bakterie Salmonella, które są niezwykle groźne dla zdrowia.

Bakterie Salmonella wykryto podczas urzędowych działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jak zaznaczono w komunikacie, produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co ma minimalizować ryzyko zakażenia, jednakże zaleca się zutylizowanie go ze względu na ryzyko przeniesienia bakterii na inne powierzchnie lub nieprawidłowe przygotowanie.

Popularny produkt wycofany

Ostrzeżenie dotyczy jednej, konkretnej partii mrożonego produktu "Stek z krokodyla", 250 g. Numer partii: 2501263 Najlepiej spożyć przed: 01.07.2023 Importer: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

Importer produktu po otrzymaniu niepokojącej informacji o obecności w nim bakterii zablokował produkt. Odbiorcy zdecydowali o natychmiastowym wstrzymaniu sprzedaży i zutylizowaniu niesprzedanej ilości "Steku z rekina" z kwestionowanej partii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wydano także zalecenia dla konsumentów, którzy pod żanym pozorem nie powinni spożywać produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki cieplnej. Jeśli po konsumpcji pojawią się objawy zatrucia pokarmowego, należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Groźna Salmonella

Bakteria Salmonella wywołuje groźne choroby zwane salmonellozą, które są przyczyną około 90 milionów zachorowań rocznie. Klinicznie zakażenie zwykle przebiega jako ostra biegunka i ma samoograniczający charakter. U części chorych może jednak dojść nawet do sepsy, zapalenia płuc, opon mózgowych kości czy wsierdzia.

Zapobieganie jest oparte o przestrzeganie higieny osobistej i zaleceń sanitarnych przy produkcji żywności. Istotne jest zwłaszcza zachowanie zasad higieny rąk. Należy unikać spożywania produktów poddanych niedostatecznej obróbce termicznej, a warzywa i owoce powinny być dokładnie myte przed spożyciem.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec.pl

Źródło: Polsat News; wPolityce.pl

Tagi: