Goniec.pl Rozrywka W sklepach może pojawić się mąka na bazie sproszkowanych owadów. Jest zgoda Komisji Europejskiej
Skitterphoto/pixabay

W sklepach może pojawić się mąka na bazie sproszkowanych owadów. Jest zgoda Komisji Europejskiej

4 lutego 2023
Autor tekstu: Zuzanna Ptaszyńska

Komisja Europejska wydała zgodę na sprzedaż mąki ze świerszczy. Może być składnikiem chleba, batonów, sosów i wielu innych produktów sprzedawanych na terenie UE. Monopol na rynku unijnym ma na razie firma z Wietnamu. Organy UE zapewniają, że mąka ze świerszczy jest bezpiecznym dodatkiem do żywności.

Mąka ze świerszczy na rynku UE

W sklepach na terenie Unii Europejskiej mogą pojawić się produkty stworzone na bazie mąki ze sproszkowanych świerszczy domowych. Komisja Europejska zezwoliła na stosowanie tego rodzaju składnika m.in. w:

  • chlebach,

  • bułkach,

  • ciastkach,

  • paluszkach chlebowych,

  • krakersach,

  • batonach zbożowych,

  • suchych mieszankach do wypieków,

  • ciasteczkach i herbatnikach,

  • suchych produktach makaronowych i sosach,

  • pizzy,

  • daniach warzywnych,

  • koncentratach do zup oraz zup w proszku,

  • przekąskach mącznych,

  • substytutach mięsa.

Od kilku dni wietnamska firma Cricket One może wykorzystywać taką mąkę ze do produkcji żywności, a następnie dystrybuować wyroby na rynek unijny, w tym w Polsce. To efekt rozporządzenia Komisji Europejskiej z początku tego roku, na które firma z Wietnamu czekała od 2019 roku. Wtedy właśnie jej przedstawiciele złożyli wniosek w sprawie wprowadzenia na wspólnotowy rynek UE odtłuszczonego proszku ze świerszczy.

Czy to przyszłość żywienia?

Nowe przepisy to istotny krok w stronę rozwoju tzw. novel food (żywności nowatorskiej). Wielce prawdopodobym jest, że to tylko preludium do szerszego wykorzystywania tego typu składników w produkcji żywności. Na razie wietnamski producent nie ma na rynku unijnym konkurencji i otrzymał 5-letn wyłączność na swoją aktywność. Komisja Europejska może jednak w tym okresie wydać podobne zgody innym podmiotom.

Ciało wykonawcze Unii Europejskiej zapewnia, że mąka ze świerszczy i jej wykorzystanie w przemyśle spożywczym zostało zbadane pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zwrócił jedynie uwagę na kwestie potencjalnego uczulenia osób z alergią na skorupiaki i mięczaki. Przedstawiciele urzędu wezwali do przeprowadzenia dalszych badań w tym zakresie.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Źródło: Wiadomości Handlowe

Obserwuj nas w
autor
Zuzanna Ptaszyńska
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport