Katarzyna Bosacka przestrzega. "Wygląda jak masło, ale wcale nim nie jest"
Katarzyna Bosacka po raz kolejny przestrzegła konsumentów przed zabiegami jakie stosują producenci, którzy usiłują przechytrzyć zwodnicze zmysły klientów. W opublikowanym w mediach społecznościowych wpisie, dziennikarka wzięła pod lupę popularną "osełkę" i jak się okazało jej skład pozostawiała wiele do życzenia w kwestii zdrowotnej.
Katarzyna Bosacka przestrzega przed zagrywkami producentów
- Dziś o osełce, która na pierwszy rzut oka wygląda jak masło, ale wcale nim nie jest! - napisała zdecydowanie w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka, która nadmieniła, iż do wzięcia pod lupę popularnego "masła" skłoniła ją ilość otrzymywanych w tej sprawie wiadomości.
Do dziennikarki, która nie tylko wie co je, lecz również wie, co kupuje, od pewnego czasu zaczęły docierać sygnały, iż niezwykle popularna w sieciach dyskontowych "osełka" tak naprawdę niewiele ma wspólnego z prawdziwym masłem ze śmietany.
- Samo słowo „osełka” nie wystarczy aby produkt był masłem - zwracała uwagę Katarzyna Bosacka, publikując zdjęcia kilku produktów o takiej nazwie i przyglądając się szczegółowo ich zawartości.
Jak podkreślała dziennikarka, już sam producent na opakowaniu informuje, iż jego "masło" jest w istocie "miksem tłuszczowym do smarowania", zaś w swoim składzie ma m.in. oleje roślinne (palmowy, rzepakowy) 55%, tłuszcz mleczny 10%, emulgatory E471, E322 i E472c, substancję konserwującą – sorbinian potasu E202, barwnik: karoteny i aromat.
Ważnym czynnikiem przy dokonywaniu zakupu jest pilnowanie, by dany produkt tego rodzaju miał określoną zawartość tłuszczu. Jadnak i na tym polu producenci stosują różne rozwiązania, usiłujące przechytrzyć klienta.
Dziennikarka zaznaczyła, iż jeden z producentów, umieścił na etykiecie wyraźnie widoczną informację o wysokiej zawartości tłuszczu, jednak jak się okazuje, nie jest to wcale wyznacznikiem dobrej jakości masła. Po przeczytaniu etykiety można się bowiem dowiedzieć, iż we wspominanym maśle - najważniejszy tłuszcz mleczny -zgromadzony jest w zaledwie 10 procentach.
- Masło jest produktem w którym jest tylko i wyłącznie tłuszcz mleczny (nie mogą się w nim znaleźć oleje roślinne), a wszelkiego rodzaju miksy tłuszczowe to mieszanina tłuszczów mlecznych i roślinnych, w których zazwyczaj dominują właśnie te drugie - tłumaczyła Katarzyna Bosacka, która zachęcała klientów do czytania etykiet.
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
Biedronka szaleje z cenami. Zacznie się w poniedziałek, wystarczą dwie monety
Tani, pyszny i zdrowy. Dietetyk wskazał najlepszy chleb w Biedronce
Dietetyk pokazuje, jak zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy w Lidlu. Warto wiedzieć
Źródło: Fb/Katarzyna Bosacka/o2.pl