Tego chleba nigdy nie kupuj. Może być niebezpieczny dla zdrowia
Chleb jest produktem, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie dnia. Chętnie sięgamy po pyszne kanapki, chrupiące tosty i grzanki do zup. Niewiele osób wie jednak, że jeden rodzaj pieczywa - w pewnych warunkach - może być niebezpieczny. Warto wybierać inne rodzaje - szczególnie, jeśli należymy do osób zapominalskich.
Chleb to źródło cennych mikroskładników - dostarcza nam magnez, białko, a także błonnik, który jest szczególnie ważny dla naszych jelit. Dietetycy uważają, że powinniśmy sięgać przede wszystkim po pieczywo pełnoziarniste. Jest jednak jeden haczyk.
Nigdy nie kupuj takiego chleba
Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów chleba. Niestety, wyjątkowo łatwo trafić na taki o słabym składzie lub pochodzący z głębokiego mrożenia. Przed zakupem warto sprawdzić skład, żeby dowiedzieć się, czy w pieczywie nie ma zbędnych aromatów lub barwników. Takie chleby lepiej omijać z daleka.
Najlepszym wyborem nie jest także popularne w Polsce pieczywo foliowane. Mimo że ma wiele zalet i nie czerstwieje tak szybko, jak zwykły bochenek, przez otaczającą go folię może błyskawicznie stracić swój pyszny smak.
Co więcej, paczkowane pieczywo pleśnieje wyjątkowo szybko. Jeśli nie spożyjemy go od razu po zakupie, możemy narazić się na kontakt ze szkodliwą pleśnią. Pleśń wytwarza toksyczne aflatoksyny, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Z niektórych wyników badań wynika, że aflatoksyny mogą powodować wady w rozwoju płodu, uszkadzają układy immunologiczny i nerwowy, wątrobę, nerki, a także prowadzą do uszkodzeń genów i do chorób nowotworowych.
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
Izabella Krzan miała wypadek na wakacjach. Piękna prezenterka przywiezie ze sobą pamiątkę
Przepis na aromatyczny świąteczny bigos Kuroniów. Rodzina będzie zachwycona