Spróbowała "luksusowej" jagodzianki od Magdy Gessler. Cena powala na kolana
Sezon jagodowy w pełni, a razem z nim rozpoczynają się wypieki ze świeżych owoców. Ceny jagodzianek niestety z roku na rok są coraz wyższe, co smuci fanów tych słodkości. W cukierni “Słodki Słony” Magdy Gessler za bułkę wypełnioną jagodami przyjdzie nam zapłacić aż 28 zł. Nasuwa się jedno pytanie: czy warto?
Ogromne ceny za słodkie wypieki
Galopująca w górę inflacja, pandemia, a także wojna odbywająca się tuż za naszą granicą, nie sprzyjają obniżkom cen za energię i żywność. Coraz częściej można trafić na “paragony grozy”, na których widnieją zaskakująco wysokie kwoty.
Podwyżki cen nie ominęły też restauracji i cukierni, co dla smakoszy dobrego jedzenia jest dużym ciosem w portfel. Dlatego też kwota, którą trzeba zapłacić za jagodziankę zakupioną u Magdy Gessler, nie jest niska.
Jagodzianki u Magdy Gessler kosztują prawie 30 zł
Gdy w 2022 roku ceny jagodzianek wzrosły do 23 zł, były one określane jako “drożdżówki dla bogatych”, na które nie każdy mógłby sobie na co dzień pozwolić. Niestety, okazuje się, że ta kwota w tym roku nie zmalała, a jest wręcz przeciwnie. W cukierni “Słodko Słony”, której właścicielką jest Magda Gessler, podwyżka cen nikogo nie zaskoczyła. I to właśnie tam za słodki wypiek z jagodami przyjdzie nam zapłacić aż 28 zł.
Co ciekawe, smakoszy jagodzianek nie odstrasza ta kwota. W restauracji prowadzonej przez gospodynię “Kuchennych rewolucji” można spotkać długą kolejkę utworzoną przez klientów, którzy chętnie kupują ten słodki smakołyk. Często można tam też trafić drożdżówki wyjęte prosto z pieca, ponieważ tak błyskawicznie znikają zza lady, że cukiernicy wypiekają je kilka razy dziennie.
Jak smakują jagodzianki od Magdy Gessler, które kosztują 28 zł?
A jak smakuje jagodzianka, która wypiekana jest w cukierni Magdy Gessler ? Dziennikarka Onetu, która miała okazję jeść przysmak firmowany nazwiskiem restauratorki, przyznała, że sama bułka była bardzo miękka, posypana pyszną kruszonką i z odpowiednią ilością cukru pudru na wierzchu. W smaku była przepyszna. A co z najważniejszą rzeczą w tym rodzaju drożdżówki, czyli nadzieniem? Po przekrojeniu bułki okazuje się, że jagody wręcz wypływają, tak dużo ich jest wewnątrz. A w smaku nie były one sztucznie słodkie, czuć było naturalny posmak tych owoców, które są lekko kwaskowe. Całość, zdaniem redaktorki Onetu, daje niesamowite połączenie. Można więc śmiało powiedzieć, że jagodzianka jest warta swojej wysokiej ceny.