Sekret Magdy Gessler na idealne kotlety schabowe. Kluczem jest często pomijana czynność
Magda Gessler jest bezsprzecznie jedną z najbardziej rozpoznawalnych i wpływowych restauratorek w Polsce. Wielu Polaków z chęcią odwiedza jej lokale i równie chętnie poznałoby przepisy na wyborne dania, aby robić je w domach. Okazuje się, że jest to możliwe i we własnej kuchni można przyrządzić domowe według przepisu "kreatorki smaku".
Magda Gessler zdradziła swój sposób na wyborne kotlety schabowe
Kotlety schabowe Magdy Gessler po usmażeniu niemal rozpływają się w ustach, a żeby osiągnąć ten efekt, wystarczy wypróbować jeden prosty patent. Wiele osób po przetestowaniu go, już nigdy nie zrobi kotletów inaczej. Jak odtworzyć w domu recepturę Magdy Gessler? Poza prawidłowym wyborem mięsa, tłuszczu i przypraw istotna jest odpowiednia długość i technika marynowania.
Według znanej restauratorki mięso na kotlety schabowe powinno moczyć się w mleku przez kilka godzin, a najlepiej, jeśli przygotujemy je dzień wcześniej. Do mleka obowiązkowo należy dodać także pokrojoną w pióra cebulę, aby osiągnąć efekt godny nazwiska gwiazdy " Kuchennych rewolucji ".
Jak przygotować kotlety według przepisu Magdy Gessler ? Na początek należy zaopatrzyć się w poniższe składniki:
-
500 g schabu właściwego
-
1 jajko
-
1 cebula
-
1,5 szklanki mleka
-
mąka pszenna
-
bułka tarta
-
sól, pieprz
-
suszony rozmaryn
-
smalec do smażenia
Schabowe według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić?
Starannie wybrany schab należy pokroić plastry - z podanej ilości mięsa powinny wyjść nam cztery kotlety. Następnie na każdym z nich rozwijamy niewielki kawałek folii spożywczej i rozbijamy je, używając do tego tłuczka. Kotlety po rozbiciu nie powinny być grubsze niż 1,5 - 2 cm.
Tak przygotowane mięso należy przełożyć do miski, a między plastry dodać niewielką ilość suszonego rozmarynu i skrojoną w cienkie piórka cebulę. W dużej misce układaj na przemian mięso i cebulę, a każdą warstwę posypuj suszonym rozmarynem.
Do naczynia z plastrami schabu należy wlać 2 szklanki mleka, dbając o to, aby przykryło ono całe mięso. Całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny, choć najlepiej zamarynować mięso dzień przed smażeniem.
Następnie wyjmiemy schab z lodówki i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie każdy plaster panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Według gwiazdy TVN -u tak przygotowane kotlety schabowe, aby osiągnąć wyborny smak, należy smażyć w tradycyjny sposób - na smalcu. Należy pamiętać, by był on dobrze rozgrzany, nim położymy na nim kotlety. Każdy kawałek mięsa obustronnie i zdejmujemy z patelni, gdy nabierze złocistego koloru. Gotowe kotlety schabowe najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni. Smacznego!
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
-
Wnuk Magdy Gessler trafił do szpitala. Lara pokazała zdjęcie z oddziału
-
Magda Gessler chce małą fortunę za pięć pierogów. Niektórzy mogą poczuć się oszukan i
-
Magda Gessler zdradziła, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Zawsze robi jedną rzecz
Zachęcamy do wsparcia zbiórki , której celem jest zakup 30 kamizelek kuloodpornych dla ukraińskich żołnierzy walczących na froncie. Każda wpłata ma fundamentalne znaczenie! Taka kamizelka bardzo często ratuje życie: nic nie zastąpi kamizelki, jeśli chodzi o skuteczną ochronę krytycznie ważnego obszaru, m.in. serca i płuc. Jeśli masz kamizelkę, postrzał może skończyć się tylko dużym siniakiem. Brak kamizelki w przypadku trafienia oznaczać może śmierć lub w najlepszym razie ciężką ranę, która angażuje wiele osób i duże pieniądze podczas ewakuacji, leczenia i rehabilitacji, bez gwarancji powrotu do pełnego zdrowia. Pomóżmy razem ocalić życie ukraińskich żołnierzy!