Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Wiadomości > Sanepid wycofuje z Lidla parówki marki Sokołów
Irmina Jach
Irmina Jach 06.05.2021 14:27

Sanepid wycofuje z Lidla parówki marki Sokołów

niebieski tekst goniec.pl na białym tle
GIS

- W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu „PIKOK PURE Parówki z szynki 250 g” wykryto Listeria monocytogenes - czytamy w opublikowanym na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego komunikacie.

GIS wycofuje parówki z Lidla

Spożycie parówek zanieczyszczonych bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby o nazwie listerioza. Jest ona groźna szczególnie dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Najpopularniejsze objawy to gorączka, dreszcze, bóle stawów i mięśni.

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że w wyniku niezwłocznego powiadomienia producenta przez organy urzędowej kontroli o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w badanych próbkach wyrobu, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku.

- Przedsiębiorca poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii wyżej wymienionego wyrobu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania - dodano.

[EMBED-242]

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, by pod żadnym pozorem nie spożywać zakażonych parówek. Lepiej zwrócić je do sklepu lub wyrzucić do kosza. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek symptomów choroby należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g

  • Numer partii: 11031

  • Numer serii: Seria C: 10349134

  • Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021

  • Producent: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001

Listerioza jest zakażeniem bakteryjnym wywoływanym przez Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Choroba występuje głównie u osób z niedojrzałą lub upośledzoną odpornością komórkową. Patogen możemy znaleźć w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt, a także w produktach spożywczych.

Skażenie żywności może dotyczyć surowych jarzyn i owoców, niepasteryzowanych produktów mlecznych (mleko, sery, lody), surowego, gotowanego i mrożonego drobiu i mięsa, a także surowych i wędzonych ryb. Ryzyko zakażenia jest związane również z konsumpcją gotowych do spożycia wyrobów garmażeryjnych, półproduktów oraz produktów spożywczych typu fast food.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Tagi: